'Podrška građana dala mi je novu snagu'

Radiosarajevo.ba
'Podrška građana dala mi je novu snagu'

Jovan Divjak kazao je delegaciji Društva za ugrožene narode u Austriji, koja ga je posjetila u pritvoru, da su protesti podrške "njegova nova snaga", izjavila je BIRN Justice Reportu Fadila Memišević.
 
"Divjak je bio vrlo sretan radi toga što ima takvu podršku, jer smo mi juče organizirali u Beču i Berlinu demonstracije. Predali smo čak i apel Ministarstvu spoljnih poslova Austrije i zahtjev da se on odmah pusti na slobodu. Divjak je bio vrlo raspoložen i rekao da sve ovo što mi radimo, cijela Bosna i Hercegovina, i posebno protesti građana, predstavlja njegovu novu snagu da može da izdrži", dodala je Memišević.
 
U međuvremenu je iznos od pola miliona eura legao na račun u austriji, te je najavljeno puštanje Divjaka iz zatvora, potvrdili su austrijski izvori. 

Građani Sarajeva iskazali su nepodijeljenu podršku uhapšenom generalu, još od trenutka kada se saznala vijest o njegovom hapšenju, u noći sa 3. na 4. mart. 

Već tada formirane su dvije grupe na Facebooku: Podrška Jovanu Divjaku (koja broji preko 10.000 članova), te Oslobodita Jovana Divjaka odmah (koja broji preko 18.000 članova)

Članovi ovih grupa, kao i drugi građani okupili su se ispred ambasade Austrije iste noći. 

Sutradan, 4. marta oko hiljadu protestanata okupilo se ispred Austrijske i Srbijanske ambasade u Sarajevu

Protesti pred ambasadama Srbije i Austrije

Veliki protesti na kojima je učestvovalo preko 5000 ljudi organizirani su u subotu, 5. marta, ali ovaj put bili su usmjereni ka bh. vlastima. 

Subota: Preko 5.000 Sarajlija pred Predsjedništvom

Mnogi intelektualci u Srbiji podigli su svoj glas protiv hapšenja humaniste i heroja odbrane Sarajeva: 

Helsinški odbor za ljudska prava Srbije o Divjaku

Divjak je uhapšen je 3. marta u Austriji po difuznoj potjernici Republike Srbije, koja ga sumnjiči za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada je stradalo nekoliko osoba.
 
Memišević je ranije kazala da Fondacija „Pravda za BiH“, u kojoj ona vrši dužnost predsjednika Upravnog odbora, spremna za aktiviranje novca sa kojim će "ponuditi kauciju za puštanje na slobodu Divjaka". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije