Podjelom cvijeta 'Sjećanje' u Tuzli obilježen 11. juli

Fena
Podjelom cvijeta 'Sjećanje' u Tuzli obilježen 11. juli
Udruženje "Gračaničko keranje" i ove godine je u Tuzli simboličnom podjelom cvijeta "Sjećanje" obilježilo 11. juli, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Podjeli cvijeta Sjećanje, koji je svojevrstan simbol stradanja Srebreničana, pridružila se i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona.

Udruženje Gračaničko keranje okuplja oko 300 žena i zaslužno je za dizajn i izradu cvijeta sjećanja koji s 11 bijelih latica i zelenim krugom u sredini nosi sjećanje i poruku o najvećem stradanju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici.

Cvijet je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

"Mi nećemo stati danas niti sutra. Radimo tokom čitave godine, svaki dan žene rade cvjetove", kazala je predstavnica Udruženja "Gračaničko keranje" Jasminka Čamdžić.

Podjelu cvijeta Srebrenice u Tuzli podržala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena kantonalnim premijerom Begom Gutićem.

"Mi smo na jednoj od ranijih sjednica Vlade Kantona donijeli odluku o sponzoriranju, kupovini 1.000 cvijetova za Srebrenicu, odnosno 1.000 cvjetova simbola stradanja Bošnjaka u Srebrenici", kazao je Gutić.

Dodao je da danas, na simboličan način, zajedno delegacija Vlade Kantona i Udruženja "Gračaničko keranje" dijele besplatno simbol Srebrenice građanima grada Tuzle.

"Na ovaj način želimo da podignemo svijest o onome što se desilo 11. jula 1995. godine", naveo je Gutić.

Cvijet Srebrenice svi građani će moći nabaviti danas od 11 do 17 sati na tuzlanskom korzu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije