Počinje Evropska sedmica smanjenja otpada

Radiosarajevo.ba
Počinje Evropska sedmica smanjenja otpada

Evropska sedmica za smanjenje otpada projekt je koji je već četiri godine podržan od strane Evropske komisije, sa ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama.

Aktivnosti u okviru Evropske sedmice smanjenja otpada odnose se na:
sprječavanje proizvodnje otpada, uključujući i proces ponovne upotrebe ili produženog vijeka trajanja proizvoda;
smanjenje štetnog djelovanja otpada na okoliš i ljudsko zdravlje;
smanjenje sadržaja štetnih tvari u materijalima i proizvodima

U našoj zemlji će se od 17. do 25. novembra, kroz suradnju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo te drugih nivoa vlasti i nevladinih organizacija. održati čitav niz aktivnosti u okviru realizacije Evropske sedmice za smanjenje otpada (EWWR).

Program sedmice:

NVO Iskra će akcijom Nađi način da iskoristiš omogućiti da se 17. novembra u 12:00 sati Domu Faletići, i 24. novembra u 12:00h u Zavodu za zaštitu djece i omladine Pazarić, kao i prodajom napravljenih ponjava od reciklirane stare odjeće na području Starog grada u ulici Kundurdžiluk, prezentiraju načini bolje upotrebe čime se produžava život proizvoda i bačenog otpada.

Akciju Izazovi smanjenja otpada – problemi i rješenja implementira NVO EkoPro zajedno sa NVO Eko Tim. Akcija 5R: smanji, upotrebi ponovo, recikliraj, obnovi, poštuj (reduce, reuse, recycle, renew, respect) održat će se 20. novembra u 9:00 sati OŠ Aleksa Šantić i u 12:00 sati u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, te 21. novembra u  Osmoj osnovnoj školi Amer Ćenanović na Butmiru u 10:00 sati. Što se tiče aktivnosti info stolova za ponedjeljak isti će biti postavljeni u periodu od 11:00-13:00 na lokalcijama: BBI Centar; tržni centar Merkur Otoka; tržni centar Sara (na Ilidži na autobuskoj stanici).

NVO Iskra znanja sa akcijom Učini ga novim će 19. i 25. novembra pokazati kako se smanjuje višak otpada i objasniti metode za duži život proizvoda i manje otpada. Ova akcija je primjenljiva u svrhu edukacije djece / školaraca o sprečavanju nastanka otpada gdje će oko stotinu učenika iz OŠ Grbavica 1, OŠ Kovačići i OŠ Čengic Vila 1 imati priliku da učestvuje u akcijama redukcije otpada i prikupljanju materijala kojeg će kasnije zajedno sa nastavnicima fizike, hemije i biologije iskoristiti u svrhe školskog pribora.
 
NVO Genofond će 20. novembra u 10:30 prezentirati količinu skupljenog otpada koji se tokom protekla tri mjeseca svakodnevno skupljao od strane zaposlenika Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), te odlagao i reciklirao na određenoj lokaciji. Taj prikupljeni otpad će određene škole moći iskoristiti u kreativne svrhe.
 
NVO JabihuEU će se pobrinuti da se svaki dan tokom sedmice na radiostanicama: Radio M; Radio Sarajevo; Radio Travnik; Radio BN emituje džingl sa sloganom Misli prije kupovine. Ovaj slogan govori o održivoj konzumaciji i sprečavanju nastanka otpada.
 
Kampanjom Zeleno poslovanje i akcijom Za ljepši i čistiji gradNVO Mladi za mlade će 22. novembra prezentirati već urađenu prevenciju i redukciju otpada na radnim mjestima u četiri kompanije sa područja Općina Novi Grad i Novo Sarajevo. Firmama: MHS doo, Mega3 i Netlab su pripremili prizanja za Ekološki osviještenu firmu koje će uručiti nakon završenog projekta.

Predstava NVO Altteatar Clovnologija će se održati 20. novembra u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, sa početkom u 18.00h. Ova predstava naglašava problem neadekvatnog odlaganja otpada, te se poseban akcent stavlja na prevenciju nastanka otpada. Također sama po sebi predstavlja novi vid komunikacije i podizanja svijesti kod svih uzrasta građana.

NVO BNL će 24. novembra u 12:30 ispred BBI centra organizovati kviz o održivosti, reciklaži i prevenciji otpada sa nagradama za najbolje učesnike. Kviz je osmišljen kao sistem igre koji paralelno služi i u edukativne svrhe i lako je prihvatljiv kod svih uzrasta.

O Evropskoj sedmici za smanjenje otpada

Evropska sedmica za smanjenje otpada je projekt sa ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama, te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope. Time bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva o uticaju otpada na zdravlje stanovnika kao i na klimatske promjene.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je službeni partner u realizaciji Evropske sedmice za smanjenje otpada. Organizator aktivnosti na području Kantona Sarajevo je udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR). Bosna i Hercegovina se tako, putem Kantona Sarajevo, priključila mreži evropskih država koje već tradicionalno različitim aktivnostima djeluju na smanjenju otpada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije