Počinje Enterprise Award Competition, veliko takmičenje na nivou BiH

Radiosarajevo.ba
Počinje Enterprise Award Competition, veliko takmičenje na nivou BiH


Enterprise Award Competition - takmičenje u poduzetništvu za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine koje promovira poduzetnost, inovativnost i upotrebu savremenih tehnologija započet će u petak u Mostaru.

Ovo je prvo takmičenje, od ukupno 6 regionalnih, koja će obuhvatiti 300 srednjoškolaca iz Mostara, Trebinja, Banja Luke, Tuzle, Bijeljine i Sarajeva, a organizatori takmičenja su British Council u BiH i Microsoft BiH tj. Microsoft-ov globalni program „Partneri u učenju“.

Ovo je prvi put da se organizuje jedno ovakvo takmičenje u BiH, a partneri projekta su se odlučili na organizaciju kako bi se nove generacije mladih bolje pripremile za nove izazove i dobili vještine koje će im biti neophodne usljed sve veće konkurencije na globalnom tržištu rada.

„Program takmičenja u poduzetništvu obuhvata sve bitne segmente za poboljšanje kvaliteta obrazovanja mladih osoba koje se pripremaju za izuzetno konkurentne uslove na tržištu rada. Teme takmičenja uključuju razvijanje inovativnosti i kreativnosti kod mladih, razvijanje njihovog samopouzdanja i stimuliranje pronalaska novih mogućnosti, pokazuje im put ka uspješnijem uključivanju u svijet rada i poslodavaca, a istovremeno izgrađuje partnerstvo između institucija i mreža koje dijele težnju za razvojem poduzetničkih vještina“, izjavio je Michael Moore, direktor British Council BiH.

Enterprise Award Competition će obuhvatiti petočlane timove iz srednjih škola sa područja cijele BiH u periodu od 3. decembra do 23. decembra 2010. godine. Pobjednički timovi regionalnih takmičenja će učestvovati na finalnom takmičenju koje će se održati u Sarajevu, 19. februara 2011. Tokom trajanja regionalnog takmičenja organizovane su i radionice za nastavnike gdje će se govoriti o upotrebi tehnologija u nastavi za sve predmetne nastavnike, te o korištenju interneta u nastavi engleskog jezika.

„Microsoft-ov globalni program „Partneri u učenju“ je dio Microsoft-ove desetogodišnje inicijative za koju je izdvojeno ukupno 500 miliona američkih dolara kako bi se pomoglo nastavnicima i direktorima škola da koriste efikasnije moderne tehnologije kao alate za predavanja i učenje. Do sada smo u BiH uspjeli implementirati nekoliko veoma uspješnih projekata zahvaljujući upravo uključenosti u ovaj globalni program. Partnerstvo sa British Council-om i organizacija takmičenja u poduzetništvu je logičan slijed i veoma smo zadovoljni što smo zajedno uspjeli da osmislimo još jedan konkretan i vrijedan pažnje projekat koji će u mnogome doprinijeti ostvarenju dugoročne pozitivne promjene u obrazovanju i poboljšati primjenu savremenih tehnologija prilikom obrazovanja mladih osoba,“ istaknula je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH prilikom najave prvog takmičenja u Mostaru.

Takmičenje pobjednika regionalnih takmičenja će se održati u Sarajevu, 19. februara 2011. godine, a British Council i Microsoft će uz pomoć partnera takmičenja obezbijediti vrijedne nagrade za pobjednike. Realizaciju projekta podržali su nadležna ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, te Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH, saopćeno je iz British Councila.

O British Council-u
British Council je organizacija za uspostavljanje i razvoj odnosa između Velike Britanije i drugih zemalja u oblasti kulture. Djelujemo u preko 100 zemalja i teritorija širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, naš glavni ured je lociran u Sarajevu, dok je naša saradnja sa lokalnim partnerima prisutna širom države. Naši projekti su fokusirani na međunarodnu i regionalnu saradnju, razmjenu ideja i znanja, te razvoj Bosne i Hercegovine u procesu euro-atlantskih integracija.


O programu Partneri u Učenju
Program je pokrenut 2003. kao globalna desetogodišnja inicijativa sa investicijom u iznosu od $500 miliona u 114 zemalja, a u koji je uključeno 196 miliona studenata i nastavnika. Od 2003. godine do sada, kreirano je ukupno 52 inovativne mreže nastavnika i osnovano 12 škola sa inovativnim pristupom obrazovanju. Program „Partneri u učenju“ se fokusira na tri glavna područja koja imaju najveći potencijal da osnaže i transformišu obrazovanje: inovativne škole, inovativni nastavnici i inovativni studenti, a cilj je da se ohrabri saradnja između obrazovnih radnika u svijetu glede novih pristupa učenju, a ujedno da se studentima omogući pristup programima i obrazovnim planovima koji integriraju tehnologiju u sam proces učenja.


Microsoft BiH
Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije