Počeo upis djece u sarajevske vrtiće

Radiosarajevo.ba
Počeo upis djece u sarajevske vrtiće


Upis djece u 28 vrtića JU Djeca Sarajeva uzrasta od šest mjeseci pa do polaska u školu počeo je u ponedjeljak.

Upis u junskom roku trajat će do 17. ovog mjeseca.

Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica JU Djeca Sarajeva, rekla je za Dnevni avaz da je ovo prvi javni poziv i da za sada mjesta ima u svim vrtićima. Roditelji prema mjestu stanovanja prijavu mogu podnijeti u vrtićima Skenderija, Iskrica, Kekec i Dječiji grad.

"Drugi konkurs bit će objavljen u avgustu, a u njemu će biti naznačeno gdje i koliko slobodnih mjesta je ostalo", rekla je Jovanović-Halilović i dodala da, ukoliko u junu sva mjesta budu popunjena, drugog roka neće ni biti.

2.600 djece pohađalo predškolski program

U ovaj program roditelji ili staratelji djecu mogu prijaviti u Administrativnom odjelu obaveznog programa u Šenoinoj ulici te u vrtićima Dječiji grad na Mojmilu, Ribica u Hadžićima i Ilijaš u Ilijašu.

Obavezni program u godini pred polazak u školu u trajanju od 150 sati tokom jedne školske godine, a koji se realizira u 21 vrtiću i 30 osnovnih škola, tokom ove školske godine pohađalo je 2.600 budućih školaraca.

"Zahvaljujući kampanji promoviranja značaja tog programa u godini pred polazak u školu koji realiziramo u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS, naredne godine očekujemo veći broj djece. Obveznici predškolskog odgoja i obrazovanja su djeca koja će 1. septembra ove godine imati navršenih pet godina", naglasila Jovanović-Halilović u razgovoru za Podnošenje prijava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije