Počeli tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Anadolija
Počeli tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i bacajem cvijeća sa Starog mosta u  Neretvu svečano su u 16.30 sati otvoreni 451. tradicionalni visinski skokovi u Mostaru, a natjecat će se 41 skakač koji je prošao sve liječničke kontrole prije skoka s uzavrelog luka UNESCO-ovog spomenika u ledenu Neretvu.

U kategoriji skokova na noge nastupit će 16 skakača iz regije, a u kategoriji skoka na glavu za titulu najbolje laste nastupit će 25 takmičara.

Unatoč nesnosnim vrućinama ovaj događaj uživo prate hiljade gledatelja, koji su došli iz različitih krajeva svijeta, ali i brojne domaće, regionalne i svjetske medijske kuće.

Ovo je veliki dan za sve one koji žele osvojiti prestižnu titulu šampiona u skokovima sa Starog mosta. Stoga kandidati u nastojanju izvedbe što boljeg skoka odmjeraju luk i visinu od 28 metara.

Poznato je da dolaze na Stari most vrhunski skakači željni slave, a kao i svake godine bit će praćeni pod budnim okom stručnog žirija koji predvodi legendarna mostarska lasta Emir Balić koji je zabilježio rekordnih 13 pobjeda.

Ovogodišnji žiri sačinjen je od pet članova koji uz Balića čine Mirsad- Deda Pašić, Enver Novaković, Alica Jakirović i Benaid Kalajdžić.

Publiku ispod UNESCO-ovog spomenika danas će počastiti i veterani mostarskih skokova u revijalnom djelu između prve i druge serije takmičarskih skokova koji su započeli u 16.30  sati.

Da vlada veliki interes za ovaj događaj pokazuje podatak da je dva sata prije skokova publika uveliko zauzela mjesta pod suncobranima ispod Starog mosta i spremila se za praćenje spektakla.

Ovogodišnji skokovi sa Starog mosta održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma HNK-a i Turističke zajednice HNK-a.

Za sigurnost skakača brine se Interventna spasilačka služba, a događaj osigurava Securitas Mostar, MUP HNK-a i mostarska policija te članovi kluba skakača u vodu Mostari, a za zdravstvenu brigu svih sudionika manifestacije brine se Hitna služba i nekoliko ekipa iz Crvenog križa koje su na raspoređene na nekoliko lokaciju oko Starog mosta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije