Počeli pregovori o pograničnom prometu

Radiosarajevo.ba
Počeli pregovori o pograničnom prometu


Završni pregovori radi usaglašavanja i parafiranja dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojima će se regulisati pogranični promet i zvanični granični prijelazi između dvije zemlje od 1. jula kada će susjedna Hrvatska postati punopravna članica EU počeli su danas u Zagrebu, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako se navodi u saopćenju, nakon javnosti već poznatog problema oko neusvajanja odluke o novom šefu delegacije od strane Predsjedništva BiH, umjesto bivšeg doministra sigurnosti BiH koji je formalno još uvijek šef pregovaračkog tima shodno Odluci Predsjedništva BiH iz januara 2012. godine, Ministarstvo sigurnosti BiH je uspjelo prevazići trenutno stanje.

Uz saglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Evropske unije pronađen je modus koji podrazumjeva da Ugovor o graničnim prijelazima u ime BiH parafira kompletan šestočlani pregovarački tim.

Navedeni ugovori će, po hitnoj proceduri, biti poslani na usvajanje prema Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvo BiH radi određivanja ministra koji će u ime BiH iste potpisati na svečanoj ceremoniji u Briselu krajem ovog mjeseca. Na ovaj način bit će izbjegnuti najgori mogući scenario, a koji bi podrauzumjevao da od 1.jJula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije