Počela s radom organizacija za zaustavljanje uličnog nasilja

Radiosarajevo.ba
Počela s radom organizacija za zaustavljanje uličnog nasilja


U Sarajevu je sa radom počeo Hollaback!, međunarodni pokret za zaustavljanje uličnog uznemiravanja i nasilja, javlja Fena.

Prema svjetskim istraživanjima u prosjeku 80 - 99 posto žena su prijavile da su doživjele neki vid uličnog uznemiravanja u svom životu, saopćeno je iz Hollaback! BiH.

Hollaback (ihollaback.org) je neprofitna organizacija i Međunarodni pokret za zaustavljanje uličnog uznemiravanja koje vodi mreža lokalnih aktivista po čitavom svijetu

Hollaback! je dosad pokrenut u 64 grada u 22 zemlje u svijetu te djeluje na više od 11 različitih jezika. Nove lokacije Pokreta su Antwerp (Belgija), Appalachian (Ohio ,USA), Athens (Georgia ,USA) , (Los Angeles, California USA), Belfast (Irska), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Chemnitz (Njemačka), Hamilton (Canada) i Toronto (Canada).

Hollaback! BiH vodi tim sastavljen od aktivista u lokalnoj zajednici koji su posvećeni inicijativi i spremni raditi on line i off line da zaustave ulično uznemiravanje u svojoj zajednici.
Hollaback Sarajevo će voditi svoj lokalni blog gdje možete podijeliti svoju priču sa drugima i time dati svoj doprinos borbi. Aktivnosti koje se planiraju u lokalnoj zajednici su savjetovanje, partnerstvo i direktne akcije

"Pored objavljivanja priča o uličnom nasilju na našoj stranici, radit ćemo istraživanja o rodno uvjetovanom nasilju i objaviti izvještaj jednom godišnje, organizovati zabave prikupljanja sredstava i promocije Reaguj!, seminare i radionice po školama i univerzitetima, raditi projekte suzbijanja uličnog uznemiravanja i inicirati promjene s ciljem podizanja nivoa sigurnosti i demokratije na javnim mjestima", kazala je o planovima Hollaback! BiH tima sajt lider Maksida Kravić.


Lideri Hollaback!BiH dolaze iz različitih mjesta u BiH, svih dobnih skupina i profesionalnih zvanja, s različitim iskustvima uličnog uznemiravanja, nasilja i diskriminacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije