Počela rekonstrukcija prve 'Sarajevske ruže'

Radiosarajevo.ba
Počela rekonstrukcija prve 'Sarajevske ruže'


Danas je u blizini Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995. godine počela rekonstrukcija prve 'Sarajevske ruže'.

Prethodno su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić i izvršni direktor firme Euro-asfalt Enver Ajanović potpisali ugovor vođenju radova na sanaciji, rekonstrukciji i zaštiti Sarajevskih ruža.

U prvoj fazi je planirana izrada otisaka Sarajevskih ruža na 12 lokacija.

"Dalje je predviđeno izvođenje radova na rekonstrukciji 'Sarajevskih ruža' na oko 200 obilježenih lokacija, kako bi one bile dugovječno zaštićene", istakao je Ajanović, te dodao da se radi o izuzetno tehnološki zahtjevnom projektu, te će na njemu raditi kvalifikovani i stručni  ljudi - zanatlije i arhitekti, kako bi se na kraju dobio kvalitetan proizvod koji će trajati mnogo godina poslije, stoji u saoštenju press službe Kantona Sarajevo.

Prema riječima ministra Ajnadžića, rok za potpunu realizaciju ovog projekta je kraj iduće godine. 

"Veoma sam zadovoljan što je počela realizacija ovog značajnog projekta. Sarajevske ruže simboliziraju stradanje nevinih građana u opkoljenom Sarajevu i mislim da ovom rekonstrukcijom i restauracijom pokazujemo veliki respekt prema žrtvama, ali i čuvamo od zaborava te strašne događaje koji su se odigrali od 1992. do 1995. godine. Na ovaj način, šaljemo i snažnu poruku građanima Sarajeva da nikada ne trebaju zaboraviti ono zlo što nam se dešavalo, ali da paralelno s tim uzdignute glave gledaju u evropsku budućnost naše zemlje”, naglasio je ministar Ajnadžić.

On je dodao da će se ralizacijom ovog projekta bitno upotpuniti turistička ponuda našeg grada, jer će obilaskom Sarajevskih ruža turisti iz svih krajeva svijeta naučiti dosta o njegovoj novijoj historiji.

Na kraju su svi prisutni na Spomen-obilježje položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995. godine.

Podsjećamo, pemijera dokumentarnog filma Sarajevske ruže - Teror u 12 slika bit će upriličena u Mediacentru Sarajevo večeras, 25. maja, u 19.30 sati, u organizaciji novinske agencije SENSE, Centra za tranzicionu pravdu i Mediacentra Sarajevo.

Film je, podsjećamo, prikazan u četvrtak u Beogradu, u sklopu Dana Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije