Počela prva masovna kampanja besplatne sterilizacije

Radiosarajevo.ba
Počela prva masovna kampanja besplatne sterilizacije

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini počelo je s prvom masovnom kampanjom besplatne sterilizacije za pse lutalica 30. marta 2015. godine.

Prva od ukupno tri planirane kampanja besplatne sterilizacije za pse lutalice ove godine počela je 30. marta i trajat će do 25. aprila 2015. godine kao dio pune tehničke i finansijske podrške Fondacije Dogs Trust cjelogodišnjoj potpuno besplatnoj sterilizaciji vlasničkih i pasa lutalica u Kantonu Sarajevo. 

U dodatku besplatnoj sterilizaciji, podrška uključuje i besplatnu vakcinu protiv bjesnila, antiparazitni tretman, mikročip, ušnu markicu i tetovažu u 12 participirajućih klinika čiji spisak i kontakte možete pronaći na njihovoj web-stranici.

Organizacija humanog hvatanja pasa, transport do klinika, te vraćanje na mjesto boravka svakoga psa ovaj put je odgovornost participirajućih veterinarskih klinika koje su obavezne da se pridržavaju svih lokalnih zakona i pravila Fondacije Dogs Trust. 

Ovo znači da su klinike angažirale hvatače, odgovorne osobe koje su prošle obuku u humanom hvatanju u organizaciji Fondacije, te da će se hvatači ponašati humano i potpuno u skladu s relevantnom legislativom. 

Veterinarske klinike će akreditirati svoje hvatače koji će na upit hranitelja biti spremni pokazati ovu akreditaciju, kako bi građani znali da se radi o podršci Fondacije a ne netransparentnom odvoženju pasa.

Nezavisni i Dogs Trust monitori će pratiti i nadgledati rad hvatača kako bi bili sigurni da su psi vraćeni na originalnu lokaciju i da se dobro oporavljaju. Saradnja hranitelja pasa i građana koji se brinu o psima u svojoj okolini od ključnog je značaja za efikasnost akcije i najmanje je stresno za pse.

Pozivamo građane i hranitelje da nas kontaktiraju ako su spremni pomoći u hvatanju pasa i/ili u obavještavanju o njihovom oporavku po povratku. U dodatku, pozivamo one koji su u mogućnosti da sami dovedu pse lutalice o kojima se brinu na sterilizaciju u participirajuće klinike da to urade, ali uz obavještenje koordinatoru i asistentu za kampanje predstavništva Fondacije Dogs Trust. 

Ova kampanja predstavlja vrijedan poklon cijeloj zajednici, ali i odgovornim vlastima jer će pomoći da se spriječi da veliki broj novih psića bude rođen na ulici i postanu novi psi lutalice.

Kampanja besplatne masovne sterilizacije pasa lutalica dio je plana Fondacije za 2015. godinu da podrži besplatnu sterilizaciju 80 posto ukupne populacije pasa u Kantonu Sarajevo, čime bi se, pod uvjetom da se spriječi dovoženje pasa iz drugih regiona, na human način postiglo značajno smanjenje broja pasa na ulici već u prvoj godini. 

"Željeli bismo naglasiti da je Dogs Trust ne samo spreman nastaviti sa značajnom podrškom koju je pružao u posljednje dvije godine, već i da je proširi kroz partnerstvo s odgovornim vlastima i podupre ih u punoj i dosljednoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH s ciljem da se konačno uspostavi sistem za upravljanje populacijom pasa koji jedini može garantirati da će problem uistinu biti riješen efikasno, troškovno prihvatljivo, humano i što je vrlo važno - održivo," rekao je Anel Bećirović, šef predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH, i dodao da je Dogs Trust “jako zabrinut zbog kontinuirane prakse evidentnog kršenja Zakona koje ne samo da ide na štetu nedužnih pasa, već ugrožava i građane i kontraproduktivno je za cjelokupnu situaciju”. 

Bećirović je dodao da Dog Trust ovim putem ponovno apelira na sve odgovorne aktere da istraže i zaustave kršenja Zakona i da osiguraju njegovo puno i dosljedno provođenje.

Sterilizacija je najefikasnija humana metoda sprječavanja neželjenih okota, i s brojnim prednostima za same pse, vlasnike, ali i za cijelu zajednicu, i to u bihevioralnom smislu, sa zdravstvenog i medicinskog aspekta, sa aspekta sigurnosti, ali i u finansijskom pogledu, ova procedura je važan dio odgovornog vlasništva primjernih građana. 

Posjetite web i Facebook stranice, ili nazovite info liniju - 033 83 76 49 - kako biste saznali više o ovoj kampanji i o tome kako i vi možete pomoći. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije