Pobjeda duše nad prljavštinom: Reakcije na 'Aladžu', novu pjesmu Bože Vreće

Radiosarajevo.ba
Pobjeda duše nad prljavštinom: Reakcije na 'Aladžu', novu pjesmu Bože Vreće

Jedan i jedini, Božo Vrećo objavio je na svom YouTube kanalu novu pjesmu, imena Aladža.

Pjesmu je otpjevao u a capella maniru, a spot je snimljen naZelengori.

Brojni su pozitivni komentari na fenomenalnu Božinu izvedbu, a, kako je zapisao na svom Instagramu, jedan od komentara posebno ga se dojmio. Komentar glasi:

„...Pratim ga odavno i slušam vrlo često. S velikim zadovoljstvom. Najčešće osamljen.

Ne znam da li je Božo skraćeno od Božidar, zna onaj (ili ona, njegova voljena majka) ko mu je dao to ime... ali sam mu nekako halalio što je postao i Hiba... što je skraćeno od Hibetullah (Allahov Dar), pa kako god neko o tome mislio. I on je nama Božiji dar, a mnogo je Božijih darova u njemu samome. Neka ne ide nigdje - nikakav Broadway, ne čupajte mu korijen iz ove zemlje, on je od njenog sjemena i njoj pjeva. Ovdje je njegovo... sve.

U kratkom opisu ovog klipa piše 'sevdah'... ja mislim da je sevdah samo duboka podloga njegovom pjevanju (tvom umilnom pjevanju, Božo, ako ovo čitaš), ovo je nešto, novo, drukčije, više. Ne želim reći uzvišeno, jer je to atribut koji pripada samo Allahu. Odletio si ti nekoliko katova iznad sevdaha, pogotovo a capella pjevanjem, bez muzike... prodireš uvis kroz vjersko, duhovno, mistično, ljubavno, transcendentno... širiš se k'o ugodan miris, ne znam više ni sam kako da to nazovem, teško te je pratiti. Sevdah je, barem za mene, siroviji i svjetovan... a dobar mi je kao takav. Takav si većinu vremena s Halkom. Vragolast, umiljat i sretan, na kraju.

Tvoji tekstovi, tvoji lično, izvorno iz uma i duše... haman su više psiho-teološki, melanholična lirika, preduboka, iskonska, gotičko-sufijska, sakralna. Za one slušaoce koji imaju dušu, pogotovo ranjivu, pogodi ih kakva muka i jeza dok ih slušaju, ali im se ne odupiru. Godi. Možda je to onaj temelj sevdaha - "crne žuči", što se gorka ispija, ali opet godi, čisti. Takav si kad pjevaš sam, svoje. Sjetan i... upita se čovjek jesi li ikad sretan!? Je li se vratio weltschmerz?

Konačno, za mene kao muslimana, ova je pjesma pobjeda čiste duše nad ovosvjetskom prljavštinom. Za poštovanje je dovoljan njen naziv i njena "junakinja". Vjerujem da je i nijet iskren. Ponosan sam što je u ovoj zemlji otpjevao upravo Božo Vrećo, oslobođen od svake predrasude, a i mene je od nekih oslobodio.

Hvala ti, Božo.“

Poslušajte:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije