Plivanje - obavezan predmet za osnovce u Sarajevu?

Radiosarajevo.ba
Plivanje - obavezan predmet za osnovce u Sarajevu?
/ FOTO: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba


Okrugli stol na temu ''Škola plivanja kroz nastavni proces učenika osnovnih škola Kantona Sarajevoškolska godina 2011/12'' održan je danas u Sarajevu. Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Gradske uprave Grada Sarajeva, JP ''Olimpijski bazen Otoka'' i predstavnici Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. 

Cilj druženja bio je prezentacija detaljne analize projekta održanog tokom prošle školske godine.

Susjedne zemlje ovim se problemom bave mnogo ozbiljnije pa je za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Sloveniji, plivanje kategorisano kao obavezan predmet

Predstavljeni su rezultati projekta obuke neplivača djece četvrtih razreda osnovnih škola u školskoj 2011/12 godini. Projektom je tokom prošle škole godine u program uključeno 1000 djece po modelu 12 sati nastave plivanja. Časovi su organizovani u kompleksu Olimpijskog bazena u Sarajevu, a za operativnu realizaciju projekta zadužen je bio stručni tim profesora sporta i tjelesnog odgoja. 

Uspješnoj realizaciji projekta doprinijeli su studenti specijalističkog master studija Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, koji su svoje znanje prenosili na djecu usavršavajući i svoju pedagošku praksu kroz ovaj kompleksan vid nastave.

Podrška Fakulteta za sport i tjelesni odgoj

''Obično se finansijski problemi prikazuju kao kočnica u brojnim projektima u našoj zemlji, a mi smo sretni što smo učestvovali u ovim aktivnostima pokazavši da se uz dobru volju i kvalitetan dogovor koji smo imali s predstavnicima JP ''Olimpijski bazen Otoka'', sve može riješiti pozitivnim ishodom.

Projekt je koristio svima ali prije svega za roditelje i njihovu djecu, kao i naše studente koji se stručno usavršavaju prenoseći svoje znanje na neplivače'', kazao je za naš portal dr. Ifet Mahmutović, prodekan za nastavu na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajeva.

''Najviše profitiraju djeca''

Veliki doprinos u uspješnoj implementaciji projekta i važan faktor u planovima za predstojeće aktivnosti, bilo je JP ''Olimpijski bazen Otoka''. 

''Ovakvi projekti u interesu su cijele zajednice i zaslužuju apsolutnu podršku. Nadamo se da će se sve odvijati prema planovima a sretan sam što su ovim projektom najviše profitirata sama djeca'', kazao je za Radiosarajevo.ba Aldvin Torlaković, direktor JP ''Olimpijski bazen Otoka'' i kooordinator ovog projekta.

Nakon analize i prezentacije rezultata projekta, učesnici okruglog stola diskutovali su o planovima za naredni period uz prijedloge dugoročnih rješenja koji bi u godinama koje dolaze, u slične projekte ukjučili mnogo veći broj djece u Kantonu Sarajevo

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije