Planirate vjenčanje, imate nedoumice? Ovo je sve što trebate znati o predbračnom savjetovanju u KS

0
L. M.
Planirate vjenčanje, imate nedoumice? Ovo je sve što trebate znati o predbračnom savjetovanju u KS
FOTO: Pixabay / Vjenčanje (Ilustracija)

Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" pokrenula je socijalni program pod nazivom "Predbračno savjetovanje" za sve stanovnike Kantona Sarajevo koji u 2023. godini odluče da stupe u brak.

O ciljevima pokretanja ovog programa, kao i izazovima s kojima se parovi susreću, razgovarali smo sa stručnim savjetnikom u "Porodičnom savjetovalištu" Denyel-Ismirom Kovačem

Kako je rekao u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, ideja za ovaj program je proizašla iz evaluacija programa namijenjenog mladima sa ili bez iskustva u partnerskim vezama pod nazivom "Moj izbor", a koji se realizira od 2008.godine.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

"Kako KJU 'Porodično savjetovalište' u svom radu realizira i akciona istraživanja, tako smo došli do podataka koji su nam bili alarm za pokretanje ovog socijalnog programa namijenjenog upravo ovoj kategoriji stanovnika Kantona Sarajevo, kojima je možda uskraćena mogućnost da rade i razgovaraju sa stručnjacima o temama koje su možda  nulti priorit za kvalitetno funkcioniranje bračne zajednice u koju ulaze", kazao je Denyel-Ismir Kovač. 

Prednosti ovog socijalnog programa za sve učesnike su višestruke, što podrazumijeva da će se kroz tri susreta o temama koje su ključne za lakše, bolje i temeljitije razumijevanje govoriti i na njima raditi kroz interaktivne psihoedukativne radionice.

"Učesnici će moći razmjenjivati misljenja, iznositi stavove, vizije i očekivanja o braku, o sebi u braku i svakako o očekivanjima vezanim za partnera/icu u braku. Pokušat ćemo na jedan prihvatljiv način da iznesemo potencijalne predrasude i stereotipe o spolu kao i o  ulogama u bračnoj zajednici. Nadalje, benefiti za učesnike ovog socijalnog programa podrazumijevaju da će parovima koji prijave svoje vjenčanje u 2023. godini u nekoj od općina u KS od strane općinskog načelnika biti uručeni prikladni pokloni", kazao je Kovač. 

Zbog povećanja broja razvoda u Kantonu Sarajevo pokrenut program 'Predbračno savjetovanje'

Zbog povećanja broja razvoda u Kantonu Sarajevo pokrenut program 'Predbračno savjetovanje'

Pored toga, kako ističe, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica Kantona Sarajevo odlučilo je da refundira troškove uplate izlaska matičara na lokaciju koju budući mladenci izaberu za svoje vjenčanje, svim onim parovima koji prođu kroz ovaj psihoedukativni program "Predbračnog savjetovanja" u realizaciji Kantonalne javne ustanove "Porodično savjetovalište" do konca 2023.godine tj. do utroška sredstava u ovom pilot Programu.

Pravo učešća imaju sve osobe koje svoje vjenčanje u 2023. godini prijavljuju u nekoj od općina u sastavu Kantona Sarajevo, bez obzira na godine starosti.

Osvrnuo se i na statističke podatke o razvodima brakova. Prema njegovim riječima, statistike govore da na svaki treći sklopljeni brak starosne dobi mladenaca od 20-29 godina starosti dolazi po jedan razvedeni brak, pa se može reći da je program "Predbračno savjetovanje" nastao i kao odgovor na tendenciju rasta brakorazvoda (kako u svijetu) tako i kod nas u BiH.

Evo šta kažu eksperti - kojih 10 znakova ukazuju na to da brak neće opstati

Evo šta kažu eksperti - kojih 10 znakova ukazuju na to da brak neće opstati

"Sukladno ovim podacima ne zaostaju ni razvodi brakova osoba koje su u bračnoj zajednici dulji niz (15+) godina. O brakorazvodu se može govoriti i na način da određeni broj parova pristaje na 'suživot pod istom krovom' živeći odvojene živote kako ne bi morali raditi na podjeli imovine, želeći na taj način da 'zaštite' djecu, kako ne bi prolazili kroz proces razvoda braka", rekao je Kovač za Radiosarajevo.ba. 

Naglašava da je potrebno da bračni partneri osvijeste da rastavom braka oni ni na koji način ne prestaju biti roditelji, da se ta njihova dužnost i uloga nastavlja kroz cijeli život. 

"U određenim slučajevima razvod braka nije ono što je najgore što se nekom bračnom paru može desiti, često je veći problem sam ostanak u disfunkcionalnoj bračnoj zajednici, zapostavljajući sebe, svoja očekivanja i mogući progres u radu na sebi, ukoliko smatraju da su istrosili sve svoje resurse koji bi mogli unaprijediti i održati funkcionalnim njihov brak", istakao je.

Podaci do kojih u radu sa parovima dolaze, kako kaže, su takvi da ukazuju na manjak komunikacije, nerazumijevanje, manjak uvažavanja i poštovanja različitih potreba, stavova i često sukobljavanje mišljenja o bitnim temama.

Uspješna pravnica otkriva: Koji su najčešći razlozi za razvod braka?

Uspješna pravnica otkriva: Koji su najčešći razlozi za razvod braka?

"Odmah iza toga dolazi socioekonomski segment i materijalni status, pitanje moći i uloga bračni partnera. Često se u slučajevima brakorazvoda starosno mlađih partnera dolazi do zaključka da si imali neralna očekivanja od braka i bračnih partnera, te da su u brak ušli sa uvjerenjem da će poteškoće i probleme koje su eventualno prepoznali u toku partnerske veze premostiti u braku, bez adekvatno postavljenih ciljeva i vizije na koji način to žele realizirati", kazao je Kovač..

Pored navedenih poteškoća u funkcioniranju unutar bračne zajednice česti izazovi s kojima se bračni parovi suočavaju su i nedostatak povjerenja kao i temeljitije upoznavanje bračnog partnera tek nakon vjenčanja te nepostojanje granica spram porodica porijekla kao i česte zamjene uloga u porodičnim sistemima i ne poštivanje istih.

"Dva su načina prijave za učešće u ovom socijalnom programu, prvi od njih je da matičari u Općinama gdje parovi dolaze da prijave svoje vjenčanje uručuju poziv (samoinicijativno ili na zahtjev para) za učešće u Programu 'Predbračnog savjetovanja', a drugi način da se parovi izravno prijave u Kantonalnu javnu ustanovu 'Porodično savjetovalište' na broj telefona 033 572 050, i na taj način dobiju sve potrebne informacije", kazao je Denyel-Ismir Kovač za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije