Planirana obnova Latinske ćuprije, ali se ne zna kada

Radiosarajevo.ba
Planirana obnova Latinske ćuprije, ali se ne zna kada
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


Gazni sloj Latinske ćuprije, jednog od najpoznatijih sarajevskih mostova, nalazi se u jako lošem, teško prohodnom, stanju.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Nermina Nanić, viši stručni saradnik za graditeljsko naslijeđe KS, istakla je kako su neki od razloga vjerovatno loša vrsta kamena, zatim stari kamen koji je korišten, a da su taj proces ubrzali zimski uslovi i sol.

"Latinska ćuprija se nalazi u jako lošem stanju. Postigli smo sporazum sa Općinom Stari Grad koja će finansirati obnovu gaznog sloja mosta. Njegova sanacija je planirana u nekom skorijem periodu, iako tačan datum nije poznat", rekla je za naš portal Nermina Nanić.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla Slema Velić iz Općine Stari Grad za obnovu ovog mosta izdvojeno je 10.000 KM. Ipak, tačna vrijednost projekta obnove Latinske ćuprije će biti poznata tek nakon što radnici izađu na teren.

Nadamo se da će to biti u skorije vrijeme, sobzirom da predstoji sezona padavina, što bi dodatno moglo uticati na most.

O mostu...

Latinska ćuprija sagrađena je krajem 18 stoljeća kao zadužbina sarajevskog trgovca hadži Abdulaha Brige. Ime Latinska, odnosno Franačka ćuprija, dobila je po katoličkoj četvrti i dubrovačkoj koloniji Latinluk ili Frenkluk, koja se nalazila u neposrednoj blizini.



Most je još 1950. stavljen pod zaštitu države.

Most je od 1918. do 1992. godine nosio naziv Principov most, po Gavrilu Principu koji je izvršio atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franju Ferdinanda što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Latinska ćuprija, vrlo zanimljiv primjerak višesvodnog mosta kasnije-razvijene faze osmanske mostogradnje kod nas, pretrpjela je značajne izmjene. Mnogo faktora je dovelo u pitanje opstanak ovog mosta: riječ je o preko 200 godina starom mostu koji je vremenom oštećen, kako judskom aktivnošću, tako i prirodnom stihijom.

Radovi na obnovi Latinske ćuprije završeni su sredinom septembra 2004. god, a samo osam godina kasnije most se nalazi u jako lošem stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije