'Plamen mira' stigao u Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
'Plamen mira' stigao u Srebrenicu

Jutros je na graničnom prelazu između Bajine Bašte (Srbija) i Skelana (opština Srebrenica) iz Višegrada stigla mirovna maratonska trka “Plamen mira” koja će tokom dva mjeseca obići 12 zemalja i 55 gradova. Mirovni maraton krenuo je 28. jula iz Sarajeva a Srebrenica je domaćin jedne etape ovog maratona, piše eSrebrenica.ba

Iz Skelana do Srebrenice, u nekoliko dionica, plamen mira su, pored učesnika maratona, nosili i mladi fudbaleri FK “Budućnost” Skelani, mladi fudbaleri FK “Guber” Srebrenica i učesnice “Ljetnje škole fudbala za djevojčice i djevojke” u Srebrenici.

Organizacioni odbor dočeka i ispraćaja “Plamena mira” pripremio je kulturno-zabavni program uz nastup KUD-a “Vaso Jovanović” Srebrenica i nastup srebreničkih muzičara.

Prije šest godina razrađen je mirovni koncept koji je obuhvatao mirovni maraton “Plamen mira” koji se završava na Svjetski dan mira u njemačkom gradu Ahenu gdje se održava 6. internacionalni pozorišni festival “Bine mira”. Mirovna trka je samo jedan dio mirovnog koncepta koji bi trebao da objedini mlade kroz maraton i teatar.

“Glavni zadatak je da se mladi u mirovnoj trci i mirovnom teatru sreću, razrađuju koncepte i u pravcu mira dijeluju,” rekao je za naš Portal Hanz Jutzen jedan od organizatora maratonske trke “Plamen mira” iz Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad.

Mirovni plamen prolazi kroz razna stratišta iz Prvog i Drugog svejtskog rata a i druga stratišta koja su se desila ne tako davno čime se ističe rad na izgradnji mira.

“Ne mogu, a da se ne zahvalim mladim Srebrenice, ovim divnim djevojčicama i dječacima, djevojkama i mladićima koji će danas i sutra, na različite načine uzeti učešće u ovoj manifestaciji i time pokazati spremnost i odgovornost da budu graditelji jedne nove Srebrenice, Srebrenice mira, tolerancije, suživota i prosperiteta,” rekao je u obraćanju Amir Kulaglić, predsjednik Organizacionog odbora dočeka i ispraćaja “Plamena mira” ispred Opštine Srebrenica.

Srebrenica i građani Srebrenice u svom svakodnevnom životu su opterećeni posljedicama teške ratne prošlosti, ratnih zločina, genocida, neimaštine i podjela, istakao je Kulaglić i dodao da nama u Srebrenici treba konkretna pomoć i podrška u rješavanju mnogih, nagomilanih ekonomskih, privrednih, socijalnih problema, obnovi infrastrukture, obnovi nakon poplava i otvaranju novih radnih mjesta.

Organizatorima i učesnicima mirovne trke “Plamen mira” Kulaglić, ispred Opštine Srebrenica, poručio je da ponesu poruku iz Srebrenice u druge gradove i zemlje.

“Volimo te Srebrenice i sve ćemo učiniti da se nikad, nigdje i nikom ne ponovi Srebrenica, tragedija, genocid i stradanja koja smo mi zajedno doživjeli i preživjeli.”

U obraćanju prisutnim Hanz Jutzen, jedan od organizatora maratonske trke “Plamen mira”, istako je važnost da budemo različiti i da se međusobno poštujemo i da živimo zajedno u miru. Takođe, Jutzen je rekao da vjeruje u mlade i djecu iz Srebrenice i da je uvidio njihovu energiju da stvari promjene a sve u cilju suživota u miru.

Maratonska trka zamišljena je kao štafetna trka gdje mladi tokom maratona prenose plamen mira zajedno sa učesnicima mirovnog maratona koji simbolizuje mir.

Učesnici maratona “Plamen mira” večaras ostaju u Srebrenici, Potočarima a već sutra, u jutarnjim satima posjećuju Memorijalni centar Potočari i nastavljaju mirovni maraton prema Zvorniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije