Istražili smo: Gdje se smije plakatirati tokom Izbora 2016.

Naim Kavazić
Istražili smo: Gdje se smije plakatirati tokom Izbora 2016.
EPA / Ilustracija
Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2016. počela je zvanično u petak 2. septembra 2016. godine.

Izborna kampanja predstavlja period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore.

Iz CIK-a su pred početak izborne kampanje podsjetili da je zakonom zabranjeno ostavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi s izbornom kampanjom unutar ili na zgradi u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, gdje su zgrade javnih poduzeća, ustanova, mjesnih zajednica kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i površinama.

Također, na osnovu odredbe Izbornog zakona BiH propisan je ukupan limit za finansiranje izborne kampanje i maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje za lokalne izbore 2016. tako da je ukupan iznos novca koji svi politički subjekti koji mogu potrošiti za kampanju u ovom periodu 28.158.645 KM.

Izbornim zakonom BiH propisano je da učesnici izborne utrke imaju pravo organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, te štampati i dijeliti plakate, postere i druge materijale.

Kaku su za Radiosarajevo.ba rekli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, na prostoru Kantona Sarajevo, postavljanje oglasa, plakata, postera, odnosno pisanje imena i slogana koji su u vezi s izbornom kampanjom dozvoljeno je samo na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje, ali ne i unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama.

Također, zabranjeno je njihovo postavljanje na stubovima javne rasvjete i kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, te stablima.

Za sve političke subjekte koji budu nepropisno postavljali plakate i kršili odredbe propisa o komunalnom redu propisane su i novčane kazne i one se razlikuju od općine do općine, a kreću se od 1000 KM do 6.000 KM za pravna lica, a za odgovornu osobu u pravnom licu od stotinu do više stotina maraka, rekli su nam u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

U narednih mjesec dana, provedbu pravila o plakatiranju vršit će komunalni redari, koji će u slučaju kršenja odredbi slučajeve prijavljivati Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije.

Centralna izborna komisija BiH je na ranijoj sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano ukupno 3.263.906 birača.

Neka igre i osmijesi s plakata počnu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije