Pitali smo nadležne: Kako se građani BiH mogu liječiti kad su u inostranstvu?

1
N. Žunić
Pitali smo nadležne: Kako se građani BiH mogu liječiti kad su u inostranstvu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Kada putujemo u inostranstvo, jedan od najvećih strahova je da će doći do zdravstvenih problema zbog kojih bi morali tražiti medicinsku pomoć. Brojni građani strahuju od visokih troškova, ali mnogi ne znaju da kao državljani Bosne i Hercegovine imaju pravo na određene usluge van svoje zemlje. 

Naime, Bosna i Hercegovina ima potpisane ugovore s brojnim zemljama, što u regionu, što šire, koji garantuju medicinsku pomoć građanima BiH u slučaju hitnih situacija van naše zemlje.

Kako bi saznali sve informacije vezane za traženje medicinske pomoći u inostranstvu za građane Bosne i Hercegovine, ekipa portala Radiosarajevo.ba je kontaktirala Zavode za zdravstveno osiguranje entiteta RS i FBiH. 

Podrška roditeljskim kućama u BiH

Podrška roditeljskim kućama u BiH

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS smo dobili sljedeći odgovor: 

"Osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja RS za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu, kao npr. za vrijeme godišnjih odmora, mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć, i to u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

Važni savjeti za ljetovanje: U ovim zemljama građani BiH imaju pravo na besplatno liječenje

Važni savjeti za ljetovanje: U ovim zemljama građani BiH imaju pravo na besplatno liječenje

Inače, BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom, Češkom i Luksemburgom. No, prije polaska u ove zemlje osiguranici trebaju uzeti ino obrasce. Takođe, i osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje FZO ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano (treba da pokažu BH pasoš).

Primjera radi, u prošloj godini najviše ino obrazaca izdato je za sljedeće zemlje: Crna Gora (20.549 ino obrazaca), Hrvatska (13.527 ino obrazaca), Njemačka (5.335), Srbija (4792) i Austrija (2.306). Inače, u prošloj godini za sve zemlje sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju ukupno je izdato 50.325 ino obrazaca.

U 2022. godini ukupno je izdato 45.184 ino obrasca. Najviše ino obrazaca izdato je za Crnu Goru (19.055), Hrvatsku (11.923), Njemačku (4.484), Srbiju (4.191) i Austriju (1.933).

Ko će nas liječiti: Zašto medicinski radnici odlaze u inostranstvo i kakva je situacija u Sarajevu?

Ko će nas liječiti: Zašto medicinski radnici odlaze u inostranstvo i kakva je situacija u Sarajevu?

Prije polaska na put osigurano lice treba da od svog porodičnog doktora dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uvjerenja, nadležne poslovnice FZO RS izdaju odgovarajući obrazac. Obrazac se ne naplaćuje.

Ino obrazac se, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, može izdati za period do 60 dana u toku jedne godine.

Sa ino obrascem osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi FZO RS. U slučaju da se usluga, ipak, naplati osiguranici mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova.

Ljekari i medicinari napuštaju Unsko-sanski kanton: Ko će nas liječiti?

Ljekari i medicinari napuštaju Unsko-sanski kanton: Ko će nas liječiti?

Pored obrazaca koji se izdaju za privremene boravke u inostranstvu iz privatnih razloga, FZO izdaje obrasce i u slučajevima odlaska u inostranstvo radi posla, studiranja i drugih razloga, a procedura je propisana Pravilnikom o postupku odobravanja liječenja izvan RS", stoji u odgovoru.

Imali su i tri napomene:

"FZO RS pokriva troškove zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u pomenutim zemljama samo u slučaju hitne, neodložne zdravstvene zaštite;

Ino obrascem se ne mogu pokriti troškovi ''ciljanog'' odlaska u inostranstvo radi liječenja;

Ino obrazac nije isto što i putno osiguranje, jer pokriva hitne slučajeve, dok putno osiguranje pokriva i druge rizike", dodali su iz FZO RS. 

Ljekarska komora KS završila prijedlog reorganizacije zdravstva: Sad je do onih koji provode zakone

Ljekarska komora KS završila prijedlog reorganizacije zdravstva: Sad je do onih koji provode zakone

Također, naveli su sljedeće: "Ino obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranje zemlje u kojoj se boravi."

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH ekipa portala Radiosarajevo.ba dobila je sljedeći odgovor: 

"Osigurana lica u Federaciji Bosne i Hercegovine, za vrijeme privremenog boravka u državama sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene ugovore o socijalnom osiguranju, mogu ostvariti pravo na hitne zdravstvene usluge, pod uslovima propisanim navedenim ugovorima i domaćim pravnim propisima. Spisak ugovora o socijalnom osiguranju koje je Bosna i Hercegovina zaključila sa drugim državama, odnosno ugovora koje je zaključila bivša Jugoslavija, a koji se primjenjuju po osnovu sukcesije, nalazi se na službenoj stranici ovog Zavoda: INO osiguranje i liječenje." 

Naveli su još da se građani FBiH za više informacija mogu informisati u Zavodu za zdravstveno osiguranje kantona u kojem žive. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije