Pitali smo: Hoće li snijeg i ove godine "iznenaditi" zimske službe?

3
A. Kapo
Pitali smo: Hoće li snijeg i ove godine "iznenaditi" zimske službe?
Foto: KJKP Rad / Mašine za čišćenje snijega

Nešto toplije vrijeme bez padavina obilježili su početak jeseni, a sve se preokrenulo gotovo preko noći prije nekoliko dana kada je naglo zahladnilo, a uporedo su pale i prve pahulje snijega u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, zimska sezona za vozila polako kuca na vrata, a zvanično počinje 1. novembra 2023. godine i trajat će sve do 1. aprila naredne godine.

Iako vozači provjeravaju stanje zimskih guma, odnosno ljetnje gume mijenjaju za zimske ili traže nove zimske gume, pomalo sa zebnjom iščekuju i ovogodišnji snježni pokrivač na drumovima. Nije nikakvo mudro slovo na papiru ako konstatujemo da se iz godine u godinu dešavaju identične situacije - saobraćajni kolapsi zbog prvih snježnih padavina.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Iako je, recimo, u Sarajevu zastupljena kontinentalna klima, što garantuje snijeg, stiče se dojam da nadležne institucije i službe misle da je u glavnom bh. gradu tropska klima. Gotovo nevjerovatno zvuči pravdanje svake godine - "iznenadio nas je snijeg". Pogotovo u današnje vrijeme, kada u čitavoj priči svi imamo neupitnu pomoć - meteorologa i meteoroloških službi.

Šta kažu u KJKP Rad?

Ključnu ulogu, makar kada se radi o Kantonu Sarajevo, i ove godine imat će Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Rad, čiji uposlenici su prvi na udaru javnosti, prvenstveno nezadovoljnih vozača.

Prema informacijama koje je portal Radiosarajevo.ba dobio iz ovog preduzeća, može se zaključiti da su uveliko počele pripreme za predstojeću zimsku sezonu, a da li će sve to biti dovoljno, vrijeme će pokazati.

"Pripreme za predstojeću sezonu zimskog održavanja je već počela tako što se vrši skladištenje posipnog materijala, pregled i priprema mehanizacije", naveli su iz RAD-a.

Zimska služba i ove godine nastavlja održavanje saobraćajnica u četiri sarajevske općine - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, kao i dionica u sarajevskim općinama koje su u nadležnosti Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Iz RAD-a su za portal Radiosarajevo.ba naveli da raspolažu sa ukupno 45 grtalica.

Grtalica / Ilustracija

"Od ukupno 45 grtalica, 38 služe za razgrtanje snijega na saobraćajnicama, a sedam malih grtalica za čišćenje snijega na trotoarima. U slučaju vanrednih okolnosti, RAD može angažovati još 10 vozila koja će obavljati zadatke na odvozu i razgrtanju snijega sa saobraćajnica", preciziraju iz RAD-a.

Iz ovog preduzeća navode da raspolažu sa dovoljnom količinom posipnog materijala za predstojeću zimsku sezonu. Radi se o soli, kamenim frakcijama, CaC12 (mokri postupak) i soli u vrećama za ručno posipanje koje dostavljaju mjesnim zajednicama.

"Posipni materijal se trenutno nalazi u krugu preduzeća, a dodatne količine su ugovorene i dostavljat će se po potrebi", dodaju iz RAD-a.

Ručno čišćenje snijega

Veliki teret, kao i svake zime, pada i na radnike koji ručno uklanjaju snijeg, prvenstveno sa trotoara.

"Raspolažemo sa 130 radnika na ručnom čišćenju koji će biti angažovani u skladu sa potrebama, a ukoliko okolnosti budu zahtjevale možemo dodatno angažovati još 30 radnika za poslove ručnog čišćenja", poručili su iz RAD-a.

Grtalica / Ilustracija

Osim surove prirode i nekih drugih nepredvidivih situacija, najveći "neprijatelji" radnicima RAD-a su i sami građani.

"Apelujemo na građane da vozila ne parkiraju na kolovozu ili trotoaru i da imaju razumijevanja prilikom prolaska grtalica, a posebno u padinskim dijelovima. Također, upućujemo apel građanima i poslovnim subjektima da snijeg iz privatnih ili poslovnih posjeda ne izbacuju na očišćene površine", zaključi su iz RAD-a za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije