Pitali smo građane Sarajeva: Podržavate li skraćivanje školskih časova tokom ramazana?

7
D. S.
Pitali smo građane Sarajeva: Podržavate li skraćivanje školskih časova tokom ramazana?
Foto: Pixabay / Učionica, ilustracija

Na prethodnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajeva zastupnici su prihvatili inicijativu Muamera Bandića (SBiH) za skraćenje nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo od 29. marta do 24. aprila. kako bi se omogućilo svim učenicima i nastavnicima slobodno vrijeme za obavljanje iftara tokm mjeseca ramazana.

Od trideset dva zastupnika, njih 23 glasalo je "za", jedan je bio "protiv", a dva su zastupnika bila "suzdržana".

Iz Ministarstva obrazovanja KS saopćili su da su oni već krenuli u planiranje provođenja odluke Skupštine KS, a u narednim danima bit će poznato kako se tačno provoditi ova odluka u sarajevskim osnovnim i srednjim školama.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Pitali smo roditelje iz Sarajeva šta misle o ovoj inicijativi i podržavaju li skraćenje časova tokom mjeseca ramazana. 

"Što se mene tiče, bila je inicijativa od Ministarstva, nevezano za ramazan, da se skrate časovi sa 45 na 40 minuta (što mislim da je odlična ideja s obzirom na to da nam se metodologije podučavanja zasnivaju na metodama i teorijama osobe iz 19. stoljeća) i svi su digli hampu oko toga, sada odjednom u ovoj situaciji nije problem... generalno sam za skraćivanje, neovisno od vjerskih shvatanja, ali u ovom slučaju stvari se trebaju delegirati na školske uprave pa nek' odluče od situacije do situacije. Naravno, da se u potpunosti izlazi u susret onima koji poste, neovisno o bilo kakvoj zvaničnoj inicijativi", kazala je naša prva sagovornica.

I naš naredni sagovornik osvrnuo se na raniju inicijativu Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

/ Anketa

Podržavate li skraćenje časova u školi za vrijeme ramazana?
Rezultati

"Meni se čini da je njima u cilju da se svakako skrati vrijeme koje djeca provode na nastavi. Učenicama i učenicima je mjesto u školi, a religija bi trebala biti privatna stvar", rekao je ovaj otac.

Neki naši sugrađani bili su suzdržani po pitanju inicijative da se djeci skrate školski časovi za vrijeme trajanja ramazana.

"Moje dijete još uvijek ne posti, tako da se još uvijek ne bavimo tim pitanjem. Nemam stav o toj temi", izjavila je jedna od majki.

Oglasili se iz Vijeća roditelja KS povodom skraćenja časova za vrijeme ramazana

Oglasili se iz Vijeća roditelja KS povodom skraćenja časova za vrijeme ramazana

Među roditeljima s kojima smo razgovarali bilo je i onih koji bi podržali inicijativu ukoliko bi se ona provodila i u državnim i privatnim školama.

"Ukoliko školske ustanove nalaze takav način prilagođavanja nastave potrebama učenika kao edukativan, te ukoliko se usvoji za budućnost, stava sam da bi isti pristup trebao primijeniti u svim školama, neovisno o tome da li su u pitanju državne li privatne škole. Mislim da bi se tim putem izbjegla bilo kakva diskriminacija", zaključila je naša sljedeća sagovornica.

Roditelji koji ne podržavaju inicijativu potcrtali su činjenicu da su djeca izgubila mnogo u periodu koronavirusa i da im ne treba ponovo uskraćivati vrijeme koje provode u školama sa vršnjacima.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu: Školski časovi bit će skraćeni tokom ramazana

Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu: Školski časovi bit će skraćeni tokom ramazana

"Želim napomenuti da sam islamske vjeroispovijesti, ali mislim da će se skraćivanjem nastave skratiti djeci mogućnost da napreduju u školovanju i da nauče više, svakako su u vremenu koronavirusa izgubili mnogo. Davno je prošlo vrijeme kada smo trebali odvojiti školu i religiju. Vjerujem da će se većina roditelja složiti sa mnom", podvukao je jedan od naših sagovornika.

"Mislim da ne trebaju skraćivati djeci časove jer znanje djeci ne možeš nadoknaditi. Bolje je u ovim godinama da djeca uče nego da sjede kući i igraju igrice", dodao je jedan otac.

Postoje i oni roditelji koji smatraju da je školski plan i program obiman i da se đacima treba olakšati.

"Kada saberete koliko će ta djeca izgubiti u školi, vrijedi li sva ova sva fama onda? Ta djeca svakako to vrijeme izgube za raznorazne druge dane. Osmi mart, Dan učitelja, Dan škole... i čemu sad ovo? Mislim da se time ništa ne gubi, plan i program je svakako pretrpan. Apsolutno sam za provođenje bilo kakvih olakšica i sloboda", zaključila je naša sagovornica.

U anketi portala Radiosarajevo.ba možete se izjasniti o tome podržavate li inicijativu da se u školama u Kantonu Sarajevu skrate časovi zbog ramazana?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije