Pismo sindikatima: Zaštititi radnike na otvorenom u uvjetima opasnog zagađenja zraka

Radiosarajevo.ba
Pismo sindikatima: Zaštititi radnike na otvorenom u uvjetima opasnog zagađenja zraka

Građanska inicijativa Borba za život i Udruženje građana Eko akcija ponukani sve većom zagađenošću zraka skoro u svim gradovima Bosne i Hercegovine uputili su otvoreno pismo sindikalnim organizacijama, u svrhu zaštite radnika na otvorenom.

Debata: Samo smanjenjem emisija može biti riješena zagađenost zraka (VIDEO) 

Katastrofa u Sarajevu: Zagađenost je tolika da će svima negativno utjecati na zdravlje

Kako navode u svom pismu, građani su svjedoci izuzetno visokog stepena zagađenja zraka u dijelu Federacije Bosne i Hercegovine, a posebno u urbanim sredinama tuzlanskog, zeničko-dobojskog i sarajevskog Kantona. Vlade navedenih Kantona su u nekoliko navrata i reagirale u skladu s trenutno važećim propisima kroz upozorenja i preporuke za izbjegavanje fizičke aktivnosti i boravka na zagađenom zraku.

Podaci o zagađenosti zraka u Sarajevu: Pročitajte šta udišemo i šta to radi našem zdravlju  

"Udisanjem zraka zagađenog visokom koncentracijom lebdećih čestica, a pogotovo onih koje nastaju sagorijevanjem goriva u dizel-motorima, mnoge hemikalije opasne po zdravlje ljudi dolaze do unutrašnjih organa, uzrokujući širok niz oboljenja od kojih neka mogu biti fatalna, uključujući rak (posebno rak pluća), moždani udar, kao i drugih oštećenja. Postoji jaka veza između zagađenja lebdećim česticama i većine bolesti organa za disanje, bolesti srca, i ostalih oboljenja. Ovi učinci mogu biti posljedica kratkotrajne izloženosti (obično tokom 24 sata, ali i u razdobljima kraćim od jednog sata) i dugotrajne izloženosti, tokom nekoliko godina", navodi se u pismu.

Napominju također da je u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji reguliraju oblast Zaštite na radu član 9 i 26, poslodavac u obavezi osigurati svojim zaposlenicima adekvatne mjere zaštite u slučajevima izloženosti po zdravlje opasnim materijama.

U situaciji ovako visokog stepena zagađenja zraka, a prema međunarodno usvojenim standardima preporučuje se stalna upotreba zaštitnih maski standardne klasifikacije FPP2 ili FPP3.

"Sačuvajmo zdravlje naših policajaca iz saobraćajne policije koji na glavnim saobraćajnim raskrsnicama, koje su ujedno i najzagađenije, omogućavaju brži protok vozila i time manju emisiju štetnih čestica.

Učinimo nešto za zaštitu zdravlja naših sugrađana iz komunalne privrede – posebno radnika koji rade na odvozu smeća i otpada, na čišćenju ulica i saobraćajnica, kao i radnika/građevinaca koji su izloženi fizičkom radu pod ovakvim atmosferskim uvjetima", dodaje se na kraju pisma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije