Pismo Sarajke: Zašto GRAS diskriminiše studente?

Radiosarajevo.ba
Pismo Sarajke: Zašto GRAS diskriminiše studente?

Sve se češće u sarajevskim medijima govori o incidentima vezanim za uposlenike GRAS-a. Tako su, podsjećamo, ne tako davno sarajevski revizori maltretirali turiste i tražili im pasoše, a prije desetak dana uhapšen je vozač GRAS-ovog autobusa zbog prodaje krivotvorenih karti.

Na adresu portala Radiosarajevo.ba stiglo je pismo naše čitateljice (ime i prezime poznati redakciji), koja tvrdi kako na prodajnom mjestu GRAS-a u sarajevskom naselju Ilidža, studentici nisu željeli prodati kupon od oktobra, jer nije imala kupon od septembra.

Naša čitateljka upitala je prodavačicu po kojem osnovu nije prodala kartu djevojci koja je imala iskaznicu. Odgovor nije dobila.

Njeno pismo, uz manje korekcije, objavljujemo u cjelosti:

"Jutros sam svjedočila vrlo neugodnim situacijama ophođenja GRAS-ovih radnika prema studentima.

Na prodajnom mjestu GRAS-a na Ilidži dolazi studentica koja želi kupiti mjesečni kupon za oktobar. Gospođa koja tu radi je hladno vraća ne želeći joj prodati kartu za mjesec oktobar, jer nema kupon od septembra. Šokirana onim što sam upravo čula nisam se sjetila zaustaviti djevojku i pomoći joj da kupi kartu. Dok sam došla na red već sam se pribrala i pitala sam gospođu kakva je to diskriminacija studenata i po kom osnovu nije prodala kartu djevojci koja je imala iskaznicu. Također, skrenula sam joj pažnju da možda nemaju svi studenti novac da kupuju kupone u julu, augustu i septembru. Samo je šutila. Kada sam ušla u terminal otišla sam do glavnog dispečera i pitala ga po kom osnovu dotična gospođa nije prodala kartu studentici. Rekao je da nikada nije čuo za to pravilo. Kada sam ga zamolila da skrene pažnju dotičnoj, ljubazno je odgovorio da hoće. Stajala sam još desetak minuta na terminalu, nije ispoštovao moju molbu. (...)

Ako je ovo način da GRAS-ovi radnici skupljaju novac kako bi izmirili dug firme i tako što će samo zato što im se neko ne sviđa reći da ne može kupiti kupon, i ubrati 1,6 KM X2 od studenata koji moraju danas otići na fakultet, i maltretirati brucošice i ubrati kazne jer one i nemaju iskaznicu moram priznati, osim što je nepravedno, ovo je krajnje jadna i bezobrazna strategija razvoja i poslovanja jedne firme.

Cijenila bih da kao medij izvršite pritisak na nepravednost sa kojom se susreću danas studenti u Sarajevu i prenesete im informaciju da ne postoji taj pravni akt na osnovu kog ih neko može spriječiti da kupe kupon za oktobar sa starom mjesečnom iskaznicom."

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je GRAS s pitanjem da li su studenti obavezni kupovati svaki mjesec karte, kako bi mogli kupiti novu kartu, ili je riječ o odluci jedne osobe.

GRAS: Nije potreban kupon iz prethodnog mjeseca

"Prilikom kupovine kupona za javni gradski prevoz na prodajnim mjestima preduzeća GRAS, studenti kao i svi ostali korisnici dužni su na uvid donijeti odgovarajuću iskaznicu. Dakle, nije potrebno da studenti ili drugi korisnici posjeduju kupon iz predhodnog mjeseca kao uslov da bi kupili kupon za javni gradski prevoz za naredni mjesec. Svakako ćemo napomenuti da do sada ovakvih pritužbi od strane korisnika nismo imali, te smatramo da ni u ovom slučaju navedeno nije bio razlog za neizdavanje kupona", rekli su iz Službe za odnose s javnošću GRAS-a za portal Radiosarajevo.ba.

Iz GRAS-a su podsjetili da je ovo preduzeće napravilo ustupak i zbog nemogućnosti dobijanja potrebne dokumentacije od strane fakulteta, a koja je neophodna za izdavanje studentskih iskaznica, produžilo period važenja postojećih studentskih iskaznica do 31.10.2013. godine na osnovu kojih se mogu kupiti kuponi za oktobar, dok je za redovne studente upisane prvi put na fakultet u školskoj 2013/2014.godini (brucoše) produžen period važenja đačkih iskaznica i kupona za septembar do12.10.2013.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije