Pismo Gradskom vijeću Bihaća: Stanite u odbranu Une, a ne interesa privatnog sektora

Radiosarajevo.ba
Pismo Gradskom vijeću Bihaća: Stanite u odbranu Une, a ne interesa privatnog sektora

Centar za životnu sredinu danas je uputio otvoreno pismo Gradskom vijeću Grada Bihaća u kojem pozivaju vijećnike da povuku Odluku o davanju saglasnosti za pokretanje postupka dodjele koncesije za male hidroelektrane na rijeci Uni i "stanu na stranu građana u odbranu ove rijeke, a ne interesa privatnog sektora", javlja Anadolu Agency.

Pismo je upućeno povodom usvajanja Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem - tender za projektiranje, izgradnju, upravljanje i prijenos mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica, te povodom vanredne Skupštine na kojoj će se sutra ponovo glasati o ovom pitanju.

"Una je poznata i vrijedna upravo zbog svojih prirodnih fenomena, divlje snage i ljudi koji su vjekovima vezani uz nju. Područje Bihaća i Unsko-sanskog kantona je jedno od prioritetnih oblasti BiH za razvoj odgovornog i avanturističkog turizma, aktivnosti u prirodi i korištenja prirodnih resursa na održiv način. Svi planovi Nacionalnog parka Una, pa i samo postojanje parka kao institucije se ovakvim projektima ugrožavaju", naveli su predstavnici Centar za životnu sredinu u otvorenom pismu.

Oni smatraju da rijeke kao što je Una moraju biti posljednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi ekonomske dobiti.

"Iako se radi o malim hidroelektranama, utjecaj koje one imaju na okoliš je ogroman. Kanjoni i klisure BiH su tzv. 'vruće tačke biodiverziteta' s mnogim endemskim, vrijednim i rijetkim vrstama, koje smo dužni da štitimo", stoji u pismu.

Centar za životnu sredinu dodao je i da "se sa svojim kapacitetima i znanjem pridružuje borbi lokalnog stanovništva i organizacija iz Bihaća i okoline u odbrani Une, kao jednog od istinskih bisera Krajine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije