Pišite o građanskoj hrabrosti!

Radiosarajevo.ba
Pišite o građanskoj hrabrosti!


Da li si se Ti ikad usprotivio/la nečem negativnom, npr. diskriminaciji ili zloupotrebi bilo koje vrste i bilo koga, s rizikom da Tebi bude nanesena šteta? Znaš li nekog ko je to uradio? Smatraš li da nam je potrebna građanska hrabrost i ako jeste za šta?

Sve su to pitanja na koja možete odgovoriti u svojim pisanim/litetarnim radovima i poslati ih na adresu nevladine organizacije Gariwo. Pravo učešća imaju učenici srednjih škola, studenti i svi mladi ljudi do 25 godina.

„Građansku hrabrost definiramo kao kapacitet, volju i praktičnu vještinu neposlušnosti, otpora, nenasilne borbe i suprotstavljanja svakom pojedincu ili grupi, koja zloupotrebljava svoju političku, ekonomsku ili socijalnu moć, bez obzira da li se ona pojavljuje u našoj porodici, školi, na fakultetu, radnom mjestu, na ulici ili u široj društvenoj zajednici, kršeći zakone i vršeći nasilje nad ljudskim pravima u ime ostvarivanja sopstvene protivpravne koristi“, kažu u Gariwu.

Cilj je potaći mladi ljude da iznesu svoja razmišljanja o građanskoj hrabrosti, artikulišu svoje strepnje, nedoumice, želje ali i stavove.

Komisijski odabrani radovi sadržavaće misao i poruku autora i biće prezentirani 2013. godine u knjizi eseja koju će objaviti NVO „Gariwo“ kako bi snažne poruke mladosti koja zna šta hoće, a možda i važnije od toga – ono što neće, bile ponuđene široj javnosti.

U obzir dolaze sve pisane forme izražavanja: pjesma, priča, esej, novinarsko istraživanje, reportaža i sl.

Pravo učešća imaju svi/e učenici/e srednjih škola, studenti/kinje i mladi do 25 godina s područja zapadnog Balkana.

Rok za slanje radova je 5. 11. 2012. Radove možete slati na e-mail adresu: info@imampetlju.org ili na adresu: Ivana Gorana Kovačića 1, 71000 Sarajevo, BiH te na fax: + 387 33 259 456

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije