Pionirska dolina bogatija, stigle prinove

Radiosarajevo.ba
Pionirska dolina bogatija, stigle prinove

Pionirska dolina ovih dana postala je dom brojnih mladunaca, a do kraja godine očekuje se još prinova. 

"Stado lama bogatije je za dva mladunca, na svijet su nedavno došla i tri labuda, kao i jarići", rekla je za Agenciji Fena stručna saradnica za informiranje KJKP Park Aldijana Hamza

Pionirsku dolinu od marta ove godine, nakon 20 godina, ponovo nastanjuje kralj životinja - lav, star 3,5 godine

"Mladi lav je atrakcija naše zelene oaze i već 'gospodari' i kao pravi 'hvalisavac' spreman je da svoju ljepotu i gracioznost pokaže posjetiteljima. Inače u ovom periodu duži dio dana boravi u trkalištu i u potpunosti se prilagodio novom životnom okruženju", kazala je Hamza. 

Zoo vrt Pionirska dolina ima 42 životinjske vrste, a niti jedna vrsta ne potiče iz ekstremno hladnijih krajeva tako da sve životinje, uz redovnu i svakodnevnu brigu i njegu veterinarske službe, vrlo dobro podnose ljetne temperature, posebno afričke životinje - lav, antilope i zebre. 

Također i 13 novih životinja - klokani, alpake, mare i guanako vrlo dobro su se adaptirali na novi životni prostor. 

Sarajevska Pionirska dolina je jedini zoo vrt u BiH. Zelena oaza za sve generacije, a roditeljima s djecom mjesto gdje nekoliko sati provedu u ugodnom i hortikulturno uređenom ambijentu, izolovanom od gradske vreve. I dolazak lava i novih životinja (klokani, alpaka, mara i guanaka) učinio je Pionirsku dolinu još interesantnijom, posebno za najmlađe posjetioce. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije