Pink BH ponovo kažnjen zbog govora mržnje

Radiosarajevo.ba
Pink BH ponovo kažnjen zbog govora mržnje


Tekst preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama.

Rješenjem Regulatorne Agencije za komunikacije utvrđeno je da je televizijska stanica Pink BH prekršila odredbe Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija i član 21. Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika stav (7) te je stanici na ime prekršaja izdata novčana kazna u iznosu od 4.000,00 KM, javnosti je saopštilo Udruženje Okvir, koje je podnijelo prigovor RAK-u.

Utvrđeni prekšaj se odnosi na emisiju televizije Pink Zabranjeni forum, emitovanu 17. januara 2013. godine, na temu Legalizacija gay brakova u BiH. Prema prigovoru Udruženja Okvir, u emisiji je tom prilikom više puta prekršen član 4. Kodeksa o emitovanju RTV programa kojim se zabranjuje govor mržnje – govor koji ima namjeru da ponizi, zastraši ili podstakne na nasilje ili predrasude protiv osoba ili grupe na osnovu njihovog spola, rase, dobi, nacionalnosti, seksualnog opredjeljenja, polne/rodne orijentacije, hendikepiranosti, moralnih ili političkih ubjeđenja, socijalno ekonomskog- statusa ili profesije.

Tokom emisije u telop-u su prikazivane SMS poruke gledalaca, koje su u sebi sadržale govor mržnje na rodnoj osnovi, te podsticale na diskriminaciju, mržnju, netrpeljivost i nasilje prema LGBTIQ osobama. Pored sadržaja ovih poruka, u emisiji su čitani i komentari sa Facebook profila emisije Zabranjeni forum, koji su također sadržali poruke uvredljivog i diskriminatornog sadržaja, te se ponižavajuće odnosili prema LGBTIQ osobama.

“Udruženje Okvir izražava zadovoljstvo ovakvim Rješenjem RAK-a. Istovremeno, smatramo da je novčana kazna, čiji je maksimum sukladno Pregledu povreda i kazni Agencije 10.000 KM, ipak preniska, s obzirom na štetu koja je navedenom emisijom i emitovanim sadržajem pričinjena. Ipak, moramo naglasiti da je veliki korak naprijed kažnjavanje govora mrženje u javnosti, te stoga smatramo neophodnim da javnost bude upoznata sa rješenjem ovog slučaja. Govor mržnje je nedopustiv, kažnjiv i neće prolaziti bez reagovanja i propisne kazne – to je poruka koja mora biti jasna u ovom društvu.”, kažu iz Udruženja Okvir povodom izrečene kazne.

Podsjećamo, televizija Pink BH je zbog govora mržnje upućenog protiv LGBT osoba u emisiji Zabranjeni forum kažnjena i prošle godine, kada je Regulatorna agencija za komunikacije naložila da plati kaznu u iznosu 2.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije