Pilot Dino Hušidić zbog pandemije ostao bez posla pa pokrenuo vlastiti biznis

0
Radiosarajevo.ba
Pilot Dino Hušidić zbog pandemije ostao bez posla pa pokrenuo vlastiti biznis
Akta.ba / Pilot iz Švedske Dino Hušidić

"Ko hoće raditi uvijek ima posla", kazao je na početku našeg razgovora Dino Hušidić, pilot iz Švedske porijeklom iz BiH.

Pandemija koronavirusa je najveći trag ostavila na putovanja. Kako bi se smanjilo širenje virusa kretanja su bila ograničena što je dovelo i do smanjenja aviosaobraćaja. Iako je deset godina radio kao pilot i imao siguran posao, usljed pandemije Dino je ostao bez posla.

Dino je dobar primjer kako je to kada vam život da limun, a vi od njega napravite limunadu. Ostao je bez stalnog posla, a tu priliku je iskoristio da sa kolegom pokrene vlastiti biznis. Kaže vodilja su mu bile riječi majke "Ko hoće raditi uvijek ima posla".

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

"Početkom pandemije prvo sam počeo da učim digitalni marketing kako bih mogao od nečega početi. Razmišljao sam kako da iskoristim znanje iz digitalnog marketinga i pokrenem vlastiti biznis. Ovdje u Švedskoj je vrlo popularno recikliranje i dosta se radi na zaštiti okoliša. Fokus je na cirkularnoj ekonomiji i zaštiti prirode. Previše bacamo stvari, a kupujemo nove. Tako sam došao na ideju da pomognem očuvanju prirode kroz platformu za polovne sofe Sofly", kazao je Hušidić.

Nije jednostavno da ljudi usljed gomile svakodnevnih obaveza izdvoje vrijeme da odvezu sofu, operu i prodaju zato im Sofly nudi tu uslugu, piše Akta.ba

"Kolega i ja odemo na adresu po sofu. Zatim je odvezemo, operemo i prodamo. Zavisi od iznosa za koji je prodamo koliko će vlasnik dobiti novca. Nekada je to i više od 50% od cijene", pojašnjava Hušidić.

Korisnici su zadovoljni i kaže nekada se iznenade koliko dobro sofe izgledaju nakon pranja. Na nove sofe u Švedskoj se čeka i do nekoliko mjeseci zato Sofly ima sve više kupaca. U budućnosti plan je da se Sofly proširi ponudu i na ostali namještaj.

Život pilota

Prije Sofly-a Dino Hušidić je radio kao pilot za Scandinavian SAS Airlines. Vjerovao je da je njegova pozicija sigurna, jer je tu radio od 2015. godine no to nije bilo tako, zbog pandemije korona virusa.

"Više od deset godina sam radio kao pilot i zaista volim taj posao. Još od malena sam želio da se bavim njime i uživam u tom poslu, ali dobio sam otkaz zbog pandemije", istakao je.

Iako bi volio da se vrati na svoj stari posao i opet leti zahvalan je na prilici koju ima sada.

"Trenutno imam priliku koju nisam imao prije. Dobio sam vrijeme koje mi je potrebno da ulažem u biznis, a kao pilot to ne bih mogao stići. Na početku biznisa je potrebno dosta vremena dok se razvije", naglasio je osnivač Sofly-a.

Trenutno Sofly ima samo dva uposlenika, ali Dino se nada da će se razviti te da će moći primiti više radnika.

"Prije nego što se vratim na svoj stari posao vjerujem da ćemo Sofly dovoljno razviti da ćemo moći primiti nove uposlenike. Moj fokus bi tada bio na marketingu i razvijanju kompanije izvan Geteborga", kao je Dino.

Život u Švedskoj je dobar jer imate mogućnost za obrazovanje smatra Dino. Obrazovao se za pilota, ali to ga nije spriječilo da otkrije i druge talente. Mladima savjetuje da se razvijaju u onome u čemiu su dobri i da se uvijek uče.

"Otkrijte svoj talenat i ulažite u njega. Ako ste dobri i ako se trudite sigurno možete uspijeti, ali prvo krenite od sebe ne tražite razloge u drugima", poručio je Dino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije