Picin park: Nastavljaju se protesti banjalučana

Radiosarajevo.ba
Picin park: Nastavljaju se protesti banjalučana

Sedmodnevni protesti nezadovoljnih Banjalučana zbog "betoniranja" zelenih površila danas su se održali na dvije lokacije, već tradicionalno u centru grada, ispred zgrade "Medicinske elektronike", a zatim u naselju Ante Jakića.

Građani su se prvo okupili u podne ispred gradilišta u centru grada, u kojem je već porušeno svo drveće i počeli radovi na gradnji velikog stambeno-poslovnog objekta.

I ovaj put nije im dozvoljen ulaz na prostor na kojem je izvođač započeo radove, a nakon protesta na tom mjestu prošetali su ulicama do naselja Ante Jakića, čiji stanovnici protestiraju protiv izgradnje parkinga na zelenoj površini.

Proteste na obje lokacije pratili su policajci u većem broju, ali za sada nisu reagirali, već su samo pratili nezadovoljstvo više hiljada građana zbog betoniranja zelene površine ispred njihovih zgrada.

Nezadovoljni građani i dalje pitaju da li treba da odustanu zato što je već posječeno drveće u parku i park prekopan u centru grada, zatim što se uništava i zelena površina u Ante Jakića.

Učesnici ovih spontanih protesta, iniciranih preko društvenih mreža, ističu da su poduzeli više pravnih aktivnosti, a, između ostalog, podnijeta je tužba zbog početka radova i prikupljaju se potpisi za peticiju protiv izgradnje zgrade na zelenoj površini.

Nezadovoljni građani su već predali više od 300 zahtjeva gradonačelniku Banje Luke Dragoljubu Davidoviću za hitno obustavljanje uništavanja parka i objavljivanje dokumentacije o izgradnji objekta i prodaji zemljišta, uključujući ugovor o prodaji, građevinske dozvole, kompletnu dokumentaciju s konkursa za dodjelu zemljišta iz 2003. godine, podatke o cijeni građevinskog zemljišta i revidiranje procesa dodjele zemljišta od nadležnih institucija. 

Podnijeli su i tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje RS-a zbog "izdavanja dozvole za gradnje, jer je u postupku izdavanja dozvole", kako navode, "prekršen Ustav RS-a i mnogobrojni zakoni", a pripremaju tužbe i protiv drugih pojedinaca koje smatraju odgovornim za uništavanje ove jedne od posljednjih zelenih površina u Banjoj Luci.

Iz banjalučke Administrativne službe ranije je saopćeno da zelena površina u centru grada, u čiju odbranu je stao jedan broj građana i ekoloških udruženja, nikada nije bila predviđena kao park, već za izgradnju stambeno-poslovnog objekta

Navode i da je prilikom prodaje tog zemljišta "apsolutno ispoštovana sva zakonska procedura", a da je nadležno za izdavanje odobrenja za građenje ovih objekata Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske, koje je izdalo zakonito rješenje o odobrenju za građenje, što podrazumijeva ispunjenost svih uvjeta za izdavanje odobrenja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije