Peticija za uklanjanje bilborda u centru Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Peticija za uklanjanje bilborda u centru Sarajeva

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini pokrenula je peticiju za uklanjanje nezakonito postavljenih reklamnih panoa uz rijeku Miljacku, u centru Sarajeva, koji narušavaju ljepote i kulturno-historijske vrijednosti grada.

Peticijom se zahtijeva da se uklone nezakonito postavljeni reklamni panoi od Mosta Suade i Olge do Vijećnice - Šeherćehajine ćuprije, jer ugrožavaju kulturno-historijske spomenike grada Sarajeva, između ostalih Vijećnicu, Akademiju likovnih umjetnosti, Latinsku ćupriju, Šeherćehajinu ćupriju, Alifakovac, Inat kuću i Stari Grad kao cjelinu. Postavljeni reklamni panoi ne posjeduju obavezne urbanističke saglasnosti nadležnih općina, Općine Stari Grad i Općine Centar, te su kao takvi – nelegalni.

Osim toga, peticijom se poziva na odgovornost Hamdo Karić, šef odjela za komunalne poslove pri Upravi Grada Sarajeva zbog izdavanja Rješenja za postavljanje slobodnostojećih reklamnih panoa uz rijeku Miljacku (broj:01-34-2391/11 i broj:01/34/344/11) bez pribavljanja prethodnog mišljenja Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, što je bio obavezan učiniti shodno “Odluci o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području grada Sarajeva”, tačka 11., objavljena u “Službenom listu” 2/07, čime je direktno ugrozio vizuelni identitet zaštićenog područja grada Sarajeva.

Peticiju možete naći na web stranici Asocijacije arhitekata u BiH ili je potpisati i predati u prostorijama Art kina Kriterion/Fondacije Kriterion, Obala Kulina bana 2. 

Vezano:

Može li grad bez novca od bilborda?!
Srđa Hrisafović: Otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva
Bilbordi važniji od Vijećnice i Inat kuće
Bilbordi po svaku cijenu
Facebook grupa Oborimo bilborde!
Bilbordi ispred Katedrale i svih mostova

Nove razglednice: Pozdrav iz Sarajeva!


 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije