Peticija za spomen obilježje u Sarajevu: Ne smijemo zaboraviti Karima Zaimovića!

Radiosarajevo.ba
Peticija za spomen obilježje u Sarajevu: Ne smijemo zaboraviti Karima Zaimovića!

Prije osam godina, tačnije, u augustu 2008. godine pokrenuta je peticija za spomen obilježje Sarajliji Karimu Zaimoviću. Danas, i jučer, i sutra... i dalje je otvorena online peticija, jer Zaimović to od svog rodnog grada zaslužuje!

Peticiju možete potpisati na sajtu geopetition.com!

Potrebno je nekoliko klikova, za podršku da se izgradi spomen obilježje Zaimoviću, koji je 15. avgusta 1995., u jednoj od sarajevskih ulica, granatom sa brda ubijen. Mladić kojeg je i bivša Jugoslavija poznavala kao zaljubljenika u strip umjetnost, a danas o njemu zna cijeli svijet.

Na današnji dan 1995. izgubili smo Karima Zaimovića 

"Rat je proveo u Sarajevu, te u magazinu "Dani" pisao o stripu, ali i o svom gradu u koji je, sigurni smo, bio podjednako zaljubljen. Vrijeme je da pokažemo da Karima, i sve one slične njemu, nismo zaboravili.

Znajući kolika je bila njegova ljubav spram strip junaka (Corto Maltese je bio na prvom mjestu), ali i prezir spram socrealističkih spomenika, predlažemo da se u jednoj od sarajevskih ulica napravi obilježje koje bi "spojilo Cortoa i Karima". Naši potpisi bi trebali biti tek znak onima koji mogu i trebaju učiniti sljedeći korak. Dosta je ovaj grad slavio pogrešne 'heroje'", stoji u uvodnom tekstu u peticiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije