Peticija stanovnika naselja Bare, traže vraćanje autobuske linije

Radiosarajevo.ba
Peticija stanovnika naselja Bare, traže vraćanje autobuske linije

Oko 150 mještana naselja Bare ministru saobraćaja KS Jusufu Bubici, preduzeću GRAS i Općini Centar uputilo je peticiju kojom traže uspostavljanje autobuske linije 16 Dom Armije - Bare koja već pola godine ne funkcionira.

Kako je za Avaz.ba kazala stanarka Sabina Maksić, nekoliko hiljada osoba uskraćeno je za javni gradski prijevoz iako većina kupuje GRAS-ove karte.

"Ova linija postoji još od davne 1976. godine i nikada se nije desio nijedan incident, pa ne vidimo razlog za njeno ukidanje bez ikakve najave. Građani su primorani pješačiti nekoliko kilometara do prve autobuske stanice iako imaju karte", kazala je ogorčena Maksić.

Ništa bolje nije ni na liniji Stup – Zabrđe – Smiljevići, u naselju Rajlovac.

"Svako jutro primoran sam kćerku voziti u školu udaljenu nekoliko kilometara od kuće jer je ne smijem pustiti samu da pješači glavnom ulicom prema Rajlovcu. Ljudi su ogorčeni, ne znaju kome da se obrate. Iako svakodnevno zovemo dispečera GRAS-a da pitamo kada će proraditi autobus, odgovor im je uvijek isti, nema vozila ili se desio neki kvar. Ako ne mogu voziti, zašto Ministarstvo saobraćaja ne da drugom prijevozniku liniju", pita se sugrađanin Nedžad Žunić.

Česti kvarovi

Iz GRAS-a tvrde da, i pored velikih poteškoća, poduzimaju sve kako bi osigurali što veći broj vozila u saobraćaju.

"Moramo imati u vidu da su vozila GRAS-a stara, zbog čega često dolazi do kvarova i primorani smo vozilo dovesti u garažu na popravku, a zamjenskih nemamo. Zbog toga i dolazi do ispuštanja vožnji ili privremene obustave linije", kazali su iz GRAS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije