Pet medalja za šest inovacija na izložbi u Nirnbergu

Anadolija
Pet medalja za šest inovacija na izložbi u Nirnbergu
Sa pet medalja za predstavljenih šest inovacija, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) potvrdili su i na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu ugled koji uživaju na svjetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkog stvaralaštva.

Potvrda tome je i poziv koji im je prilikom posjete štandu AIBiH uputila delegacija Korejskog udruženja za promociju invacija: plaćen put, boravak i izložbeni prostor za „Seulski međunarodni sajam inovacija 2016.“.

Zlatnu medalju dobio je teslićki inovator Jelenko Marković, za "prenosivo postolje za košnice“. Iza naslovnih riječi stoji mnogo više autorskog rada i kvaliteta inovacije: uz to što se lako prevozi od pčelinjeg pašnjaka do pašnjaka, ovo postolje sprječava mravima, miševima i svim drugim štetočinama da uđu u košnicu.

Abdulah Smajlović, iz Srebrenika, dobio je srebrenu medalju za "rotacionu sušnicu za voće i povrće“. On je uspio napraviti ogledni primjerak, koji je već otkupljen, tako da je samim tim potvrđen kvalitet inovacije.

Bronzane medalje dobili su dr. Fikret Alić, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli ("samoadaptivni toplotni izvori“), Živko Gelić, iz Kotor Varoši, "piramidalni vrtovi“ i Josip Laštro, iz Busovače ("uređaj za branje plantažnog bobičastog voća“).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije