Pet dana nakon što je oslobođen – Jusuf Pušina dobio novu optužnicu!?

2
F. V.
Pet dana nakon što je oslobođen – Jusuf Pušina dobio novu optužnicu!?
Foto: Arhiv / Radiosarajevo.ba / Dobrovoljačka: Jusuf Pušina dobio novu optužnicu!?

Putem Srpske novinske agencije (SRNA) Tužilaštvo BiH saopćilo je danas javnosti da je podignuta optužnica u slučaju „Dobrovoljačka“ za događaje u Sarajevu iz maja 1992. godine.

Optužnica je podignuta 30 godina nakon dramatičnih događaja kada su branitelji Sarajeva spriječili zauzimanje Predsjedništva BiH i pad glavnog grada BiH.

Iz Tužilaštva BiH jutros su potvrdili Srni da je “istragom obuhvaćeno 11 lica”. Za sutra je najavljeno više informacija o cijelom slučaju.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Istraga.ba pak javlja da je optužnica podignuta protiv deset osoba: Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška. Među optuženima nema Kerima Lučarevića koji je bio obuhvaćen istragom, ali je zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja krivični predmet protiv njega razdvojen.

Zanimljivo je da je među optuženima i Jusuf Pušina, ratni ministar unutrašnjih poslova RBiH, koji je prije samo pet dana oslobođen u slučaju „Veliki park“ zajedno sa legendarnim komandantom Draganom Vikićem.

Pušina se javio za naš portal, ali nije mogao ni potvrditi niti opovrgnuti podizanje nove optužnice, upućujući nas na svoga branitelja, uglednog sarajevskog advokata Nikicu Gržića.

„Nismo dobili optužnicu. Uopće ne znam o čemu se radi. Pošto je istraga bila prije 12-13 godina, Pušini je stavljena na teret komandna odgovornost. U suštini on je došao sa Bakirom Alispahićem na Bistrik (mjesto komande Druge vojne oblasti bivše JNA, op.a.) i ušao unutra. Bili su komandant UNPROFOR-a general Philippe Morillon, Alija Izetbegović (predsjedavajući Predsjedništva BiH) i Milutin Kukanjac (komandant JNA u Sarajevu). Bili su pregovori, dogovorena razmjena… Kukanjac ide u Lukavicu, Alija u Predsjedništvo. Pušina je ušao u transporter sa Alijo, Kukanjcem i Morillonom i izašao na Skenderiji. Koja je njegova odgovornost?! Niti jedan policajac nije znao, niti je imao sredstva veze, niti je imao komadnu odgovornost da poduzme bilo kakve mjere u pogledu istrage, uviđaja ili kažnjavanja podčinjenih. Pravno isti slučaj kao u slučaju Veliki park“, kazao je Gržić, najavljujući da se optužnicu detaljnije osvrnuti kada ju dobije.

Podsjetio je da je istraga ranije vođena, te da je obustavljena.

„Greškom Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužitelja, Ustavni sud je to oborio. Oštećeni su stavili pritužbu. Imaju pravo po ZKP-u glavnom tužitelju. On je trebao odlučiti o tome. Posije toga nema pravo žalbe. Tu je bila dovoljna jedna rečenica. Nije osnovano… Salihović to nikada nije odlučio i Ustavni sud rekao da nije efikasan pravni lijek. Goran Salihović je najviše kriv“, rekao je Gržić.

Portal Radiosarajevo.ba je stupio u kontakt i sa dijelom ostalih iz slučaja „Dobrovoljačka“.

Vjerovatno na preporuku advokata nisu htjeli da govore.

Jedan od optuženih je tek kazao da je dobro i da „sud napokon kaže svoje“. Ali nije krio ogorčenje.

„Nama su životu od 1996. do danas uništeni. Ne možemo da putujemo, da hodamo, ne možemo ništa“, rekao je jedan od optuženih.

Već stižu brojne reakcije. Više o ovom slučaju će se sigurno govoriti narednih dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije