People of Sarajevo: Skojevka Minka

Radiosarajevo.ba
People of Sarajevo: Skojevka Minka

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine sa stranice People of Sarajevo preuzimamo priču Skojevke Minke.

Kako se osjećate kao najpopularnija Skojevka na Internetu?

"Odlično!"

Kako se proslavljao 25. novembar u doba kada ste bili Skojevka?

"To se po preduzećima slavilo. Svako je preduzeće imalo svoj folklor. Mi omladina, mi smo imali svoj dom u Kečinoj ulici. To je bila jedna privatna kuća. Tu je dolazio Šerbo i Zaim Imamović, učio je Šerbu svirati harmoniku. Tako da smo imali i muziku."

Čime ste se bavili u ta doba?

"Držala sam, sa drugaricom Vilom, analfabetske tečajeve za partizane. Ona je bila učiteljica, a ja sam završila gimnaziju. Išle smo jednom u Rogaticu, pješke, nema ni voza, nema ništa. I došle smo tamo, bio je mrak i nismo imale gdje spavati. I kažem ja Vili 'Hajmo mi, Vilo, u crkvu, tu nam je najsigurnije.' I mi uđemo, a tamo puno sijena, i popnemo se na vrh. Ujutro ustanemo, kaže meni Vila 'Minka, gdje mi je kaput?' Rekoh joj ja da ne znam, ona se njim pokrila. I skliznusmo mi niz one bale, kad dole dva partizana drže stražu. I iznenadili se oni, kažu 'Drugarice učiteljice, otkud vi tu? Četnici bili ovdje svu noć u crkvi' I odnijeli oni Vilin kaput..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije