PEN Centar: Država koja ne drži do institucija kulture nije dostojna poštovanja

Radiosarajevo.ba
PEN Centar: Država koja ne drži do institucija kulture nije dostojna poštovanja

Sasvim su opravdani protesti protiv nefunkcionalne i korumpirane vlasti, protiv kleptokratije koja decenijama pljačka dok istovremeno zavađa i dijeli građane na etnička glasačka tijela podložna manipulaciji, stoji u saopćenju Upravnog odbora PEN Centra u BiH.

U našoj zemlji dešavaju se veliki i nepovratni procesi promjene, što bi trebalo da za rezultat ima dostojanstven život svih njenih građana, a ne samo otuđenih elita koje i ne znaju šta se zbiva onima na čijim leđima odlično žive.

Upravni odbor PEN Centra poziva pisce i sve druge umjetnike iz regiona i šire da daju podršku opravdanim zahtjevima za hitnu promjenu stanja u cijeloj državi i za obnovu napora za izgradnju pravednijeg društva utemeljenog na vladavini zakona i većoj socijalnoj jednakosti, na pravu okupljanja i protesta, na slobodi izražavanja, a posebno na uključenju više žena i mladih stručnjaka u sve nivoe vlasti.

"Država koja ne drži do svojih institucija kulture, koja se ne brine za svoje ostarjele umjetnike koji se nalaze na rubu gladi, nije dostajna poštovanja. Više od dva desetljeća pisci i drugi intelektualci koji kritički prosuđuju stanje u državi, a ne pripadaju nijednoj političkoj opciji stoje na društvenoj margini, s koje odlično vide ko nas i kako gura u dalji haos i moguće nasilje", istaknuto je u ovom saopćenju.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije