Pedeset hiljada objekata čeka legalizaciju

Radiosarajevo.ba
Pedeset hiljada objekata čeka legalizaciju


Zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Kantonu Sarajevo građani mogu predavati još samo tri sedmice, kada istječe rok koji je dalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

"U posljednjoj sedmici decembra 2012. godine pristiglo je najviše zahtjeva. Prema procjenama Zavoda za izgradnju, na području Kantona trenutno ima više od 50.000 objekata koji čekaju legalizaciju. Najviše ih je na Ilidži i Novom Gradu, gdje cvjeta divlja gradnja", rekao je za Dnevni avaz Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Kako je Petrović istakao, legalizacije neće biti moguće za objekte koji su napravljeni na aktivnim klizištima, u vodozaštitnim područjima i na putnim komunikacijama.

Ministar je dodao da će se, zbog nedovoljnog broja uposlenika u općinskim službama, zahtjevi pregledavati i rješavati postepeno.

"Objekti koji ne budu ispunjavali uvjete morat će biti uklonjeni", kazao je za Avaz Petrović i dodao da je bespravna gradnja jedan od najvećih uzročnika pojave klizišta u Kantonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije