Pećigrad: Roditelji prestali slati djecu u školu

Radiosarajevo.ba
Pećigrad: Roditelji prestali slati djecu u školu


Roditelji 64 učenika iz Osnovne škole Pećigrad, koja pripadna područnoj školi Donja Lučka Cazin, odlučili su da dvije sedmice prije kraja školske godine prestanu slati svoju djecu u školu. Ovo je njihov protest zbog činjenice da već dugi niz godina njihova djeca prisustvuju nastavi u najlošijim uslovima koje je moguće zateći u ovom kantonu, piše Oslobodjenje.ba.

"Obećavali su nam uvijek i ništa. A što se tiče uslova, to se ne može opisati, toaleti za djecu su katastrofalni, izvor svih zaraza, potpuno su zeleni od algi. Svako treće dijete boluje od astme i mi više nećemo pristati na zavaravanja, a na štetu zdravlja naše djece", kazao je Edin Kajtezović, jedan od šest članova roditeljskog vijeća iz Pećigrada.

Pored ove stare i neuslovne škole, započeta je izgradnja novog objekta za osnovce, i kada su radovi upotpunjeni za oko 70 posto, sve aktivnosti na izgradnji škole stale su već tri godine.

Jedino obećanja političara nisu prestajala, ali roditelji više im niti mogu niti žele vjerovati.

Zato će roditelji danas doći u Ministarstvo obrazovanja Vlade USK-a, kako bi porazgovarali sa nadležnim ministrom Darijom Jurićem.

"Nećemo više pristati na to da svi dižu ruke od nas, pripremili smo peticiju, gdje svi mi roditelji od ministra zahtijevamo da hitno iskoristi svoje nadležnosti i da se iz bilo kojih sredstava omogući izgradnja škole i stvaranja osnovnih humanih uslova za školovanje naše djece", napomenuo je Kajtezović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije