Patrola Radiosarajevo.ba na crnogorskom primorju: Bosanci su ovdje dobrodošli!

0
Piše: Faruk Vele
Patrola Radiosarajevo.ba na crnogorskom primorju: Bosanci su ovdje dobrodošli!
Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba / Patrola Radiosarajevo.ba na crnogorskom primorju

Kako ljeto i sezona godišnjih odmora odmiču, kolone automobila iz Bosne i Hercegovine prema crnogorskom primorju sve su duže.

Hiljade građana Bosne i Hercegovine pohrlile su u prijateljsku Crnu Goru gdje su uistinu dobrodošli, a što mogu osjetiti gotovo na svakom koraku.

Bosanci – dragi gosti

Još od ukidanja putarine na cesti od Trebinja do Herceg-Novog, što je učinjeno još u maju ove godine, i to poslije 12 godina primjene, kao i prilagođenim procedurama pri ulasku u zemlju, Crnogorci se, zaista, trude da što bolje dočekaju nosioce pasoša naše domovine.

To je dalo rezultata. Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO) od 23. jula, u Crnoj Gori boravi 140.000 registiranih turista, što je deset puta više nego u istom periodu prošle godine. Potvrdio je ovo i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Evo i jedna zanimljivost u odnosu na naše zapadne susjede, Hrvatsku. Naime, prema riječima crnogorskog ministra Milatovića, izvanredni podaci govore da je broj turista sada u Crnoj Gori na nivou od 83 posto iz istog perioda rekordne 2019. godine! To je daleko iznad nivoa u uporednim zemljama poput Hrvatske koja je, recimo, tek na 60 posto...

"Zadovoljni smo dosadašnjim tokom turističke sezone! Vlada Crne Gore je stvorila odlične preduslove da danas imamo izvanredne podatke, bolje od svih turističkih zemalja Mediterana, uključujući Hrvatsku, Italiju, Španiju, Grčku, Kipar i Tursku", rekao je jučer Milatović.

Prema ranije objavljenim podacima, u Crnoj Gori najviše gostiju dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije, te Rusije, Ukrajine, Poljske, Mađarske, Izraela…

Kada budu objavljene najnovije analize, sigurno će ovaj omjer biti višestruko u korist građana Bosne i Hercegovine, što potvrđuju i kilometarske kolone koje smo zatekli na ulazu iz naše zemlje u Crnu Goru, o čemu smo jučer izvještavali.

Jedan savjet, oni koji planiraju put u Crnu Goru, osim graničnog prijelaza Zupci - Sitnica, trebali bi provjeriti i, eventualno, koristiti i alternativne prijelaze sa ovom zemljom, to jeste one koji su manje opterećeni.

Također, mnoge su prijatno iznenadile cijene u Crnoj Gori.

"U hotelima sa četiri zvjezdice cijene se kreću od 40 do 60 eura po osobi za noćenje sa doručkom, dok prosječna doplata za obroke iznosi osam do 10 eura. Izuzetak su hoteli koji posluju na bazi all inclusive u kojima se cijene kreću u prosjeku oko 120 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi u periodu visoke sezone", zvanični su podaci.

Za one sa najdubljim džepom u hotelima sa pet zvjezdica cijene će se do kraja ljeta kretati između 95 i 115 eura po osobi za noćenje sa doručkom i svim uključenim uslugama koje nude ti hoteli.

"Što se tiče privatnih apartmana, prosječna cijena je oko 30 eura za dvokrevetni apartman, a ide sve do 120 eura za one najluksuznije dvokrevetne apartmane", poručili su iz TO Herceg Novi.

Patrola Radiosarajevo.ba na crnogorskom primorju - undefined

Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba: Patrola Radiosarajevo.ba na crnogorskom primorju

Budva – na pjenu od mora

Međutim, u privatnim apartmanima moguće je naći cijene već od 12 eura za noć. I to u Budvi.

Registriranih turista u Budvi je 47.000, ili devet puta više nego u prošloj godini. Nezvaničan broj turista u turističkoj prijestolnici Crne Gore svakako je daleko veći.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posvjedočila je velikom broju automobila sa bosanskohercegovačkim registracijama u ovom gradu "koji ne spava".

Kažu da se osjećaju dobrodošlim i da za svoje novac uglavnom dobiju veoma dobru uslugu, te da imaju sve uvjete za odmor, relaksaciju i druženje.

A cijene su prilagodljive svačijem džepu.

"Kapaciteti u hotelskom smještaju do kraja avgusta će, sudeći po sadašnjem rastu, biti popunjeni, a najave novih promotivnih aktivnosti garantuju veliku popunjenost i tokom postsezone. Naravno, sve pod uslovom da epidemiološka situacija u Crnoj Gori bude zadovoljavajuća“, kazali su ranije za portal Nova.rs iz TO Budva.

Provjerili smo cijene

Što se tiče cijene hrane i usluga, prilično su slične onim bosanskim, što će neke, također, iznenaditi.

Primjerice, kugla sladoleda je od 0,5 do 1 eura, voda je 1 euro, sokovi otprilike 1 do 1,2 eura, ledeni čaj 1,2 eura, pivo 1,5 eura, palačinke oko 1,5 euro....

Cijene pizze kreću se od 5,5 eura do 14 eura, ovisno, naravno, od veličine.

Ćevapi su oko 3,5 eura, pomfrit 1,5 euro, miješano meso oko 13 eura... U trgovinama su, također, slične, pa i niže cijene.

Na plažama u Budvi je, kako smo posvjedočili, krcato. Turista je, čini se, nikad više. Uvečer su i šetališta prepuna, a brojni sadržaji garantiraju lijep provod u ovoj zemlji poslije teških godina korone.

Naravno, poštujte i dalje propisane epidemiološke mjere kako bi odmor protekao u najboljem redu i lijepom sjećanju.

Što se ostalog tiče, ukoliko se već niste opredijelili, Crna Gora je uistinu prilično dobar izbor... Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije