Pašović: Jedna grupa u otmici drži najvažniju kulturnu instituciju, Zemaljski muzej

Radiosarajevo.ba
Pašović: Jedna grupa u otmici drži najvažniju kulturnu instituciju, Zemaljski muzej

"Vrlo sam zadovoljan što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo slučaj Zemaljskog muzeja BiH, jer mislim da je tu riječ o veoma nezakonitoj situaciji koja već jako dugo traje. Tužilaštvo će istražiti slučaj i donijeti rješenje koje neće biti pitanje interpretacije ili politike, već odluke na osnovu činjenica", istaknuo je danas u Sarajevu predsjednik novoimenovanog privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH Haris Pašović

On nije želio prejudicirati odluku Tužilaštva BiH, ali smatra da će ulaskom predstavnika te institucije u muzej biti okončana aktuelna situacija u vezi sa zatvaranjem ovog muzeja.

"Očigledno je da se radi o nezakonitoj situaciji. Jer, toliko dugo u otmici jedna grupa drži najvažniju javnu instituciju u kulturi i nauci u BiH. Oni na to nemaju pravo. Ako imaju problem, mogu ga rješavati putem suda, a ne mogu otuđiti nacionalno naslijeđe, onemogućiti djecu u ovoj zemlji da to vide i uče, te onemogućiti goste i građane BiH da posjete muzej", smatra Pašović. 

Kao jednu od nezakonitih situacija u muzeju Pašović smatra nepriznavanje rješenja Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je 8. maja naredila da se s muzeja, nacionalnog spomenika BiH, skinu svi elementi postavljeni na fasadu i vrata. Zaposlenici nisu željeli postupiti po rješenju.

"Sada već oni pokazuju oholost i nepoštivanje zakona ove zemlje, te insistiranje da se otmicom jedne institucije od javnog značaja koja pripada svima nama oni domognu nekih svojih privatnih interesa koji nisu pravno utemeljeni", podvlači on.

Govoreći o plaćama koje više od 30 mjeseci zaposlenici Muzeja nisu dobili, Pašović smatra da je prvo potrebno utvrditi činjenicu da li su oni zaposleni u muzeju, naglašavajući da je upitna legalnost njihovih ugovora, kao i podatak šta su zaposlenici radili u vrijeme dok je muzej zatvoren. 

Kao jednu od važnih stavki Pašović ističe i štrajk koji zaposlenici nisu proglasili, već su potpuno nelegalno zatvorili muzej. Podvlači da je zakon propisao kako se radnici mogu pobuniti ako su nezadovoljni, dok je tu kao konačna instanca i sud. 

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan akcent je stavio na pet do šest zaposlenika muzeja ocjenjujući ih svojevrsnim "kolovođama" koje ne daju članovima Upravnog odbora da uđu u zgradu muzeja i čijom odlukom je muzej i zatvoren.  

"To su otpadnici, nisu to nikakvi radnici. Kada im dođe nalaz od inspekcije da moraju skinuti natpise s muzeja i daske s ulaznih vrata, oni odgovore da ih ne zanima nikakva inspekcija. Nadam se da će tih pet-šest zaposlenika koji ne priznaju rješenje inspekcije ni državu BiH odgovarati i snositi posljedice sukladno Krivičnom zakonu FBiH i BiH", kazao je on. 

Govoreći o ostalim radnicima muzeja, Kaplan smatra da ih većina zasigurno želi početi raditi i dobivati plaće. On naglašava da imenovanjem novog Upravnog odbora, novog direktora i implementiranjem 300.000 KM namijenjenih muzeju neće biti riješen problem, ali da ga je važno početi rješavati.

Kaplan je prokomentirao i tvrdnje zaposlenika da je Upravni odbor nelegalan, istaknuvši da oni zaboravljaju kako su tamo zahvaljujući Upravnom odboru kojeg je prethodnih godina također imenovala Vlada Federacije BiH. Naglasio je da se zaposlenici ne trebaju nadati da će im plaće za period dok je muzej zatvoren biti isplaćene.

"Nije niko lud da im da plaće dok oni ne daju državi da uđu u prostorije i bojkotuju je. Ti ljudi žive u nekoj iluziji da postoji čarobni štapić kojim će jednim udarcem dobiti sve zaostale plaće. To ne postoji", naglasio je on. 

Kaplan zaključuje da su u rješavanju ovog problema na potezu paralelno i i Tužilaštvo BiH i Upravni odbor, koji treba poduzeti određene mjere te imenovati novog direktora muzeja.  

Podvukao je i činjenicu da se u skladu s Krivičnim zakonom FBiH za skrnavljenje nacionalnog spomenika BiH, što je slučaj zakucavanja dasaka na ulazna vrata muzeja, izriče kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do tri godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije