Pasarela na Stupu će biti gotova do kraja mjeseca

Radiosarajevo.ba
Pasarela na Stupu će biti gotova do kraja mjeseca

Radovi na izgradnji i dogradnji Stupske petlje teku predviđenom dinamikom, iako će od presudnog značenja za poštivanje predviđene dinamike i uopće roka dovršetka svih ugovorenih radova biti pravovremeno rješavanje neriješenih imovinskopravnih odnosa, izjavio je za Fenu direktor projekta Josip Vlašić.

Izvođač radova je Konzorcij firmi Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo, a rok završetka radova je 12 mjeseci od uvođenja u posjed. Izvođač se, kako je dodao Vlašić, nada da će investitor tu problematiku riješiti u što kraćem roku.

Na gradilištu Stupska petlja sad se izvode zemljani i armiranobetonski radovi. To podrazumijeva izradu iskopa i nasipa na XII transverzali, rampi B (desna strana) i rampi C na projektiranu kotu, iskop za potporne zidove na XII transverzali i rampi C, izradu nosive skele za rasponsku konstrukciju budućeg natputnjaka iznad gradske longitudinale (dva raspona), te izradu potputnjaka na rampi C.

Pri kraju radovi na izgradnji pasarele

Također, dovršava se izgradnja pasarele iznad gradske longitudinale, koja će riješiti problem pješačkog prometa za vrijeme izvođenja radova, budući se radi o jednom od najfrekventnijih mjesta u gradu Sarajevu, pa i šire. Očekivani rok dovršetka pasarele, kako je naveo Vlašić, jeste kraj septembra.

Naglasio je da su u toku pripremni radovi za izvedbu sustava odvodnje trase, a nakon toga će uslijediti radovi na kompletiranju donjeg stroja projektiranih prometnica.

"Vrlo skoro bit će postavljena i rasponska konstrukcija 1/3 natputnjaka iznad gradske longitudinale. Trenutno se preprojektira potputnjak na XII transverzali (kod Dallasa) zbog prilagodbe u odnosu na postojeće instalacije, te će se uskoro započeti  njegova izvedba što će nam omogućiti kompletiranje desne strane transverzale", dodao je Vlašić.

Ukidanjem semafora ubrzat će se promet

Svi radovi, kako je naglasio, odvijaju se bez prekidanja postojećeg prometa.

"Zbog planiranih radova dvije postojeće prometne trake na dijelu gradske longitudinale (po jedna u svakom pravcu) zauzete su u skladu s privremenim prometnim rješenjem tj. projektom privremene regulacije prometa za vrijeme izvođenja radova. Zbog toga se trenutno stvaraju u kraćim periodima gužve na Stupskoj petlji, ali i to će ubrzo biti riješeno", kazao je Vlašić.

Naime, puštanjem pasarele u funkciju te ukidanjem semafora na gradskoj longitudinali ubrazat će se promet preko Stupske petlje.

Što se tiče obima ugovorenih radova, kako je istakao Vlašić, nema nikakvih razloga da se oni u normalnim okolnostima ne dovrše.

"Kada kažem u normalnim okolnostima prije svega mislim na to da su riješeni imovinskopravni odnosi. Međutim, to ovdje nije slučaj, te mi kao izvođači navedene probleme otkrivamo u hodu, što uveliko utječe na samu organizaciju radova  i stvara nam dodatne troškove. Stoga,  to će svakako uveliko utjecati na cjelokupnu dinamiku odvijanja radova i na konačni rok dovršetka ugovorenih radova", kazao je Vlašić za Fenu.

Trasa XII transverzale počinje neposredno ispred mosta na Miljacki i nastavak je lota 2b Sarajevske obilaznice. Sastavni dio te transverzale je projekt Stupske petlje, koja je najopterećenija i najfrekventnije čvorište na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije