Parlament BiH o autorskim pravima

Radiosarajevo.ba
Parlament BiH o autorskim pravima

Autorska prava i njihovo ostvarivanje u BiH bila je tema o kojoj se razgovaralo na sjednici Ustavopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj17. aprila 2012.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici AMUS-a (Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca u Bosni i Hercegovini) koja na nivou cijele BiH okuplja sve najznačajnije djelatnike u muzičkoj industriji, a u njihovo ime članovima Parlamenta se obratio predsjednik Skupštine AMUS-a, kantautor  Dino Merlin.

Na sjednici je usvojen Izvještaj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH o funkcionisanju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava za razdbolje 2005.-2010.godina.

U saopćenju za javnos AMUS ističe da podržava zaključak iz izvjestaja da se angazuju relevantne institucije da utvrde istinito i potpuno finansijsko poslovanje Sine Qua Non d.o.o. kao sadasnjeg nosioca Dozvole za ostvarivanje autorskog i srodnih prava.

"Autori su svjesni da su u poslovanju ovog preduzeća načinjene brojne nepravilnosti na štetu autora i AMUS izražava spremnost na saradnju sa nadležnim institucijama koje budu ispitivale poslovanje Sine Qua NoN d.o.o.", navodi se u saopćenju.

Takođe, saopćeno je kako AMUS cijeni da je od posebnog značaja Zaključak da se svake godine razmatra Izvještaj o stanju autorskog i srodnih prava sve dok se ne ocijeni da se zakoni iz ove oblasti provode na zadovoljavajućem nivou.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije