Park šuma prijateljstva će biti gotov 2014. godine

Radiosarajevo.ba
Park šuma prijateljstva će biti gotov 2014. godine
/ Foto: Općina Stari Grad


Na sastanku predstavnika KJP Sarajevo-šume i Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT) s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem dogovoreno je da će realizacija projekta Park šume prijateljstva,  koji će biti izgrađen na Grdonju, početi će u junu.

Radove će provesti preduzeće Sarajevo-šume u narednih mjesec dana, a nakon toga počet će gradnja Parka koju će finansirati Republika Truska, dok će nosilac projekta biti Turska uprava za međunarodnu saradnju (TIKA), sa sjedištem u Sarajevu.

Projekt Park šume prijateljstva na lokalitetu Grdonj (Općina Stari Grad Sarajevo), nastao je kao plod saradnje između Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT) i Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, kao simbol bosanskohercegovačkog i turskog prijateljstva i saradnje.

Općina Stari Grad Sarajevo je još prošle godine izdala urbanističku i građevinsku dozvolu za gradnju ovog parka, međutim problem je bila infrastruktura te je morala biti prilagođena tehnička dokumentacija.

KJP "Sarajevo-šume" već je izvršilo priključenje električne energije na ovom lokalitetu, međutim problem je vodosnabdijevanje. Kako na spomenutoj lokaciji nema gradske vodovodne mreže, pristupit će se alternativnom rješenju.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da će Sarajevo- šume, uz sufinansiranje Općine Stari Grad, nabaviti dva tanka za vodu, kapaciteta po 12. 000 litara, čime će biti riješeno vodosnabdijevanje.

Završetak radova naredne godine

Završetak gradnje Parka šume prijateljstva očekuje se naredne godine.

Park šume prijateljstva
na Grdonju prostirat će se na površini od cca šest  ha i imat će dva ulaza s posebno izgrađenim kapijama.

Park će krasiti vidikovac s veličanstvenim pogledom na Sarajevo i šetnica, amfiteatar koji će moći primiti 80 posjetilaca te prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama za vježbanje.

Predviđen je i kafe-restoran na površini od 308 m2 sa okolnom tarasom (verandom).

Također, predviđen je prostor za piknike, dječije igralište s modernim mobilijarom, fontana, te hladnjak (sjenik). Duž šetnice bit će izgrađen i drveni most, dužine 10 metara. Cijelom šetnicom bit će postavljen dovoljan broj koševa za otpatke, smjernice i znakovi upozorenja. Park će imati i javnu rasvjetu, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije