Paradoks: U BiH raste broj nezaposlenih i broj radnih mjesta

Radiosarajevo.ba
Paradoks: U BiH raste broj nezaposlenih i broj radnih mjesta

Njemačka vladina organizacija GIZ u sklopu projekta "Podrška obrazovanju odraslih" bila je ovogodišnji partner regionalne HR Konferencije "Ljudi su ogledalo kompanije" koja je održana u Sarajevu 14. i 15. novembra 2013.

Članovi tima GIZ-a na konferenciji su predstavili dvije radne linije: Obuke.ba kroz radionicu s učesnicima konferencije i na panel diskusiji, Pasoš kompetencija.

"Portal Obuke.ba namijenjen je prvenstveno osnaživanju kapaciteta i kompetencija na tržištu rada te je zamišljen kao višesmjerno komunikacijsko sredstvo za poslodavce, posloprimce i ponuđače obuka", rekao je Mirza Jusufović, koordinator radne linije. On je dodao da je upravo zbog toga radionica sa menadžerima odjela ljudskih resursa u kompanijama od izuzetne važnosti, jer su ipak to osobe koje najbolje mogu identificirati vlastite, ali i potrebe tržišta rada.

Na panel diskusiji na temu "Kompetencije – ključ uspjeha organizacije", povedena je diskusija o važnosti certificiranja kompetencija i njihovoj ulozi na tržištu rada. Na panelu je predstavljen i Pasoš kompetencija, instrument koji služi za identificiranje i preciziranje informalno stečenih znanja, vještina i kompetencija.

Predstavljajući ovaj instrument, vođa tima GIZ projekta Dr. Rodney Reviere je pojasnio:

''Ovdje prezentiramo informacije koje će doprinjeti boljem razumjevanju koncepta kompetencija što bi trebalo dovesti do aktivnijeg tržišta rada. To će, nadam se, pomoći da se  u budućnosti riješi svojevrsni paradoks u BiH, a to je da sa jedne strane imate veliku nezaposlenost, a sa druge veliki broj radnih mjesta koja se nude.''

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije