Papa će uslišiti molitvu iz BiH: Bijeli golubovi za blagoslov naše zemlje

Radiosarajevo.ba
Papa će uslišiti molitvu iz BiH: Bijeli golubovi za blagoslov naše zemlje

Papa Franjo 6. juna će tokom svoje posjete našoj zemlji, uslišiti molitvu skromnog bosanskohercegovačkog poštara i uzgajivača golubova Marina Cvitkovića.

Kako je objavio AP, a prenijeli brojni svjetski mediji, papa će sa stepenica Predsjedništva BiH pustiti tri Cvitkovićeva goluba kako bi na taj način blagoslovio cijelu Bosnu i Hercegovinu u sve njene narode.

„Golubovi predstavljaju mir i ljubav“, kazao je Cvitković. „Nadam se da će konačno donijeti normalan život za sve ljude u mojoj zemlji.“

Tokom svoje 11-satne posjete, Sveti Otac držat će misu u Sarajevu, s ciljem da podrži napore ka ujedinjenju zemlje, uništene ratom prije dvije decenije. Kada je Cvitković, 39-godišnji katolik, čuo za posjetu, odmah je ponudio neke od svojih golubova da pomogne proširiti papinu poruku.

Cvitković uzgaja golubove u svom selu Ilići, u blizini Mostara, otkako je imao deset godina. Kako je poštar, poštu dijeli diljem juga naše zemlje i često sa sobom nosi svoje golubove koje pusti, a oni se vrate kući prije njega...

„Uzgajanje golubova zahtijeva žrtve i to najbolje zna moja žena“, kazao je Cvitković i dodao: „Ona je ljubomorna na moje golubove.“

Ana Cvitković opisala je svog muža kao čovjeka koji gleda u nebo satima. „Je li to ljubav ili opsesija? Ja mislim da je ljubav“, kazala je ona.

Kada se golubovi vrate kući nakon što ih papa pusti, ona očekuje da će i njihovom domu donijeti blagoslov.

Šta ako se ne vrate?

„Neka šire blagoslov diljem zemlje. Neka ponesu ljubav, mir, sreću i jedinstvo našoj problematičnoj zemlji", odgovara Marin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije