Padavine ne prestaju: Nagli porast vodostaja Miljacke

Radiosarajevo.ba
Padavine ne prestaju: Nagli porast vodostaja Miljacke
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Vodostaj rijeka u Bosni i Hercegovini konstantno raste, a u nekim krajevima dostigao je i zabrinjavajući nivo. Prema mjerenjima obavljenim jutros u 8:00 sati, vodostaj Une u Bihaću je 42 centimetra, Sane u Sanskom Mostu 221, Bosne u Zenici 202, Jale u Tuzli 62, a Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) 174 centimetra.

Posebno kritična situacija je na Ilidži. Rijeka Željeznica je još uvijek u svom koritu, ali je nivo vode povećan kod mosta između Sokolović Kolonije i Butmira zbog veće količina nanosa drveća i smeća čime je usporen protok vode, što stvara opasnost od mogućeg izlijevanja.

Meteorolozi najavljuju nove padavine i u narednim danima.

Trenutno stanje vodostaja na vodotocima vodnog područja rijeke Save u FBiH, prema podacima s vodomjernih stanica, automatskog Hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, stabilno je i bez značajnijeg porasta, izuzimajući sliv rijeke Une, rečeno je danas Feni u Agenciji.

''Na slivu rijeke Une je od 14. januara od 17.00 sati počeo porast vodostaja s prosječnim trendom od pet do osam centimetara po satu, tako da je za oko 20 sati vodostaj na glavnim vodotocima, na primjer rijeke Une u Bihaću porastao za oko 160 cm, a rijeke Sane u Sanskom Mostu za oko 100 cm'', pojašnjeno je.

Iz Agencije ističu da vodostaj ni na jednoj lokaciji još nije dosegao kotu redovne mjere odbrane od poplava, a obzirom na kontinuiran nastavak padavina tim Agencije je u pripravnosti kada je u pitanju pravovremeno obavještavanje nadležnih institucija u skladu s Federalnim planom odbrane od poplava.

Pogledajte kako je u popodnevnim satima izgledala rijeka Miljacka na potezu od Careve ćuprije do Drvenija mosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije