Padaj silo i nepravdo: 70. godišnjica Bitke na Neretvi

Radiosarajevo.ba
Padaj silo i nepravdo: 70. godišnjica Bitke na Neretvi
/ Plakati povodom OBILJEŽAVANJA SEDAMDESETOGODIŠNJICE JUBILEJA VELIKE BITKE ZA RANJENIKE, autor Mehmed A. AKŠAMIJA, 2013.


Bitka na Neretvi
je naziv niza operacija pokrenutih od strane njemačke vojske na području današnje Bosne i Hercegovine (koja je nakon njemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije pripojena Nezavisnoj Državi Hrvatskoj), sa ciljem razbijanja partizanskih snaga. Ofanziva je trajala od januara do aprila 1943. godine.

Ove godine se obilježava sedamdeseta godišnjica Bitke. Danas, 16. aprila u galeriji Collegium Artisticum predstavljen je plakat obilježavanja godišnjice.

Nijaz Skenderagić je predsjednik odbora za obilježavanje 70 godina Bitke na Neretvi. Na konferenciji je podsjetio da je Bitka na Neretvi veliki događaj i da spada u red jedne od najhumanijih oružanih borbi za čovjeka, te da se spominje u svim udžebnicima kao primjer krajnje ljudskosti i etičnosti prema ranjenim saborcima. 

Prisjećanje generala

"Želimo da okupimo veliki broj antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Jablanici 11. maja. Nadamo se broju od 10 000 antifašista. Očekujemo dolazak boraca iz svih zemalja Jugostavije, naročito iz Hrvatske (Dalmacije) zbog toga što je veliki broj dalmatinskih boraca učestvovao u bitci", rekao je Skenderagić.

General Ekrem Durić, učesnik je Bitke na Neretvi i Sutjesci. Na današnjoj press konferenciji rekao je da kao učesnik Bitke želi naglasiti značaj najteže bitke koju je vodila Narodnooslobodilačka vojska:

"Tu su udruženi okupatori pokušali da unište Vrhovni štab i da razbiju glavnu operativnu grupu i pobiju 4000 vojnika i tako sruše moral i razbiju čitavu grupaciju. Na Neretvi se rješavala sudbina narodnooslobodilačke borbe. Tu su neprijatelji željeli da obezglave borbu i sruše rat. Bitka se odvijala kao završna bitka četvrte neprijateljske ofanzive koja je počela 20. januara 1943 godine na veliku slobodnu teritoriju od 20 000 metara kvadratnih."

Podsjetio je da je trebalo srušiti teritoriju, uništiti snage Prvog bosanskog i Prvog hrvatskog korpusa, a zatim na Neretvi slomiti otpor i uništiti čitavu operativnu grupaciju na čelu sa vrhovnim štabom. Neprijatelj nije uspio u svojim namjerama. Zahvaljujući rukovodstvu druga Tita i hrabrosti boraca bitku je dobila narodnooslobodilačka vojska na čelu sa vrhovnim štabom i da nastavi svoje kretanje prema sjeveroistočnoj Bosni, Crnoj Gori, a kasnije je bila namjera da se ide prema Srbiji i da se razvije pokret gdje nije bio dovoljno razvijen. 

"Ja sam bio borac Prve proleterske brigade, u sastavu Prve proleterske divizije na čelu sa čuvenim Kočom Mihajlovićem na čelu. Ona je imala delikatnu ulogu tokom operacije. Imala je zadatak da spriječi prodor Nijemaca prema Konjicu, jer je Treća divizija trebala da napravi prolaz prema Boračkom jezeru i Glavatičevu. Prva proleterska je učestvovala u čuvenom protuudaru devet naših brigada. Kad su njemačke jedinice 718 divizije prodirale od Vakufa prema ranjenicima s ciljem da zarobe bolnicu, pobiju bolesnike i slome otpor. U jurišu 'prsa u prsa' brigade su uspjele da odbace neprijatelje i spase ranjenike. Na neretvu je došlo 20 000 četnika Draže Mihajlovića koji su pokušali da nas upravo na Neretvi unište i tako unište cijeli Partizanski pokret," ispričao je general Ekrem Durić.

Na kraju je čestitao odboru  koji organizuje, kako je nazvao 'veličanstvenu proslavu' koja će sigurno okupiti borce iz svih republika bivše Jugoslavije.

Sinovi svih naroda

"Napominjem da su u bici učestvovali sinovi svih naroda bivše Jugoslavije", rekao je Durić. 

Profesor Muhamed Akšamija uradio je plakate za obilježavanje ove značajne godišnjice Bitke na neretvi.

"Pokušali smo da izvršimo vizualizaciju koja će biti primjerena . Pristup je bio striktno pozicioniran, prema ljudima, konzumentima. Imamo tri vrste plakata. Posvećene su onima koji su ratovali i preživjeli, onima koji se sjećaju i mladim generacijama koji imaju ili nemaju dovoljno informacija. Želja nam je bila da što veći broj konzumenata obvijestimo o toj događajnosti. To su naše tri ciljne grupe. Drago mi je ukoliko sam uspio da približim koliko - toliko sjećanje i prisjećanje i eventualno učešće na sedamdesetom obilježavanju Bitke na Neretvi", rekao je Akšamija, a u fotogaleriji možete vidjeti kako izgledaju plakati.

'Padaj silo i nepravdo' naziv je programa kojim će se obilježiti sedamdeset godina Bitke na Neretvi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije