Ovu je molitvu papa Franjo posvetio svim vjerama u BiH

Radiosarajevo.ba
Ovu je molitvu papa Franjo posvetio svim vjerama u BiH

U obilju vijesti povodom boravka pape Franje u BiH i njegovih obraćanja političarima, vjernicima i građanima, ova molitva trebala bi ostati upamćena

Papa Franjo izrekao ju je na ekumentskom susretu s predstavnicima svih vjera u BiH, a namijenjena je svim vjernicima u ovoj zemlji, bez obzira na vjeroispovijest. U skladu s onim što naša zemlja jeste - multireligiozna, gdje je suživot, kako je na dan posjete pape Franje više puta istaknuto, moguć, papa je molio za sve ljude

Ove riječi na najbolji način odražavaju duh zajedništva i univerzalnost vjere lišene silom nametnutih podjela. Evo kako je papa Franjo molio za Bosnu i Hercegovinu: 

"Oče milosrdni i dobri. Stvoritelju neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. 

Bože Abrahamov, Isakov i Jakovojev, Kralju i Gospodine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, jedini suče svega svijeta, koji nagrađuješ vječnom slavom svoje vjerne. 

Mi potomci Abrahamove vjere u jedinoga Boga, židovi, kršćani i muslimani, ponizno stojimo pred Tobom, i s pouzdanjem Te molimo za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. 

Za muškarce i žene, vjernike različitih vjera, naroda i kultura, da uzmognu živjeti u miru i skladu. 

Molimo Te, Oče, da svetost bude u svim krajevima svijeta, u svakome od nas pojačaj vjeru i nadu, uzajamno poštovanje i ljubav svoj našoj braći i sestrama, učini da se odvažmo trudimo graditi socijalnu pravdu, da budemo ljudi dobre volje, puni uzajamnoga razumijevanja i oprosta, strpljivi sarardnici dijaloga i mira, neka sve naše misli, riječi i djela budu u skladu s Tvojom svetom voljom. 

Neka sve bude na Tvoju čast i slavu i za naše spasenje. 

Tebi neka je vječna slava i hvala, Bože naš, Amen!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije