Ovozemaljski raj: Zašto morate posjetiti Visočicu na Bjelašnici

Promotivni tekst
Ovozemaljski raj: Zašto morate posjetiti Visočicu na Bjelašnici
Selo Sinanovići, jedno od sela sa planine Bjelašnice je iz godine u godinu sve posjećenije i zanimljivije kako domaćim tako i stranim turistima. Nalazi se u podnožju planine Visočice udaljeno 40 kilometara od Sarajeva.

Ovo mjesto je bogato zdravom planinskom vodom i ljekovitim biljem. Kako smo saznali, nekada davno ovo mjesto je imalo oko 150 domaćinstava. Danas je to mnogo manje jer ljudi odlaze u gradove s mišljenjem da ovdje nema uslova za život.

Naš sagovornik je potpuno drugačijeg mišljenja. Enes Aljović je privatni poduzetnik, ugostitelj i poljoprivrednik koji smatra kako se još uvijek ovdje može raditi i živjeti, samo ako to ljudi hoće.

Radiosarajevo.ba: Mlad ste čovjek, šta nam možete reći o sebi?

Dok su druga djeca gledala crtane filmove, ja sam kao dijete radio zajedno sa svojom porodicom, učio i duboko u sebi vjerovao da ću uspjeti. I u toku školovanja nestrpljivo sam čekao vikend ili raspust kako bih što više pomogao svojoj porodici oko poslova. Kada sam završio školovanje, odlučio sam ostati u rodnom kraju i baviti se ovim poslovima zajedno sa svojom porodicom.

Radiosarajevo.ba: Kako se baviti poljuprivredom u ovom mjestu, da li je teško ili .. Šta nam možete reći o tome?

Naša porodica se od davnina bavila poljoprivredom, međutim proizvodnja i prodaja mlječnih i mesnih proizvoda je išla veoma teško, skoro da nismo znali šta da radimo sa svim tim proizvodima. Nakon toga smo odlučili napraviti ugostiteljski objekat kroz koji ćemo plasirati naše proizvode. U pitanju je restoran “Visočica“ gdje našim gostima nudimo domaću kuhinju sa jelima kao što su: teletina ispod sača, pite ispod sača, uštipci sa sirom i kajmakom, razne čorbe itd... Svi sastojci koji se koriste u pripremi hrane su naši domaći proizvodi. Pored toga, u ljetnom periodu nudimo domaću jagnjetinu sa ražnja, a u zimskom periodu domaće suho meso. U zavisnosti od sezone pravimo i nudimo veliki asortiman domaćih sokova i salata. Kako su naši gosti u većini slučajeva zadovoljni našom uslugom i proizvodima, mi smo im omogučili i kupovinu određenih proizvoda kao što su domaći ovčiji sir, kajmak, krompir itd. po vrlo prihvatljivim cijenama.

Radiosarajevo.ba: Da li ste zadovoljni posjećenošću ovog kraja?

Pa iz godine u godinu posjećenost turista je sve veća s tim da dosta ulažemo u oglašavanje i promociju. Dolaze nam gosti iz svih dijelova svijeta, ali ne manjka ni domaćih gostiju koji dolaze iz svih krajeva BiH jer ovo mjesto je istinski raj za oči i dušu. Ljudi dolaze kako biodmorili i uživali u prirodnim ljepotama koje nudi planina Visočica i prosto oko nje. Ovo mjesto Arapi zovu Džennetom, a Italijani ovozemaljskim rajem jer je ovo mjesto izuzetno bogato raznim prirodnim resursima.

Radiosarajevo.ba: Poruka za kraj?

Ponosan sam što sam ovdje rođen i što ovdje radim. Ja sam jedan od rijetkih mladih ljudi koji je ostao u rodnom karaju zobg čega mnogi kažu kako sam dobar primjer mladim ljudima, kako se i u svom rodnom kraju može živjeti i raditi te da nije jedino rješenje odlazak u inostranstvo. Ja u budućnosti želim zajedno sa svojom porodicom nastaviti raditi ovaj posao, razvijati proizvodnju i ponuditi ljudima kvalitetne domaće proizvode jer to me čini ispunjenim. Volio bih kada bi se još više ljudi, posebno mladih bavilo domaćom proizvodnjom jer u BiH imamo dosta potencijala a koji nije najbolje iskorišten.

Svi koji žele da nas posjete dobro su došli, a naši kontakti su:

Mob.: 061 666 049; E-mail: restoran_visocica@hotmail.com
Web: www.visocica.com.ba; Facebook: Pansion Visočica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije