Ove pjesme će se u subotu pjevati na Koševu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ove pjesme će se u subotu pjevati na Koševu (VIDEO)

Papa Franjo, državnik Vatikana i poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u državničku posjetu BiH i pastoralni pohod katolicima ove zemlje. 

Oko 100.000 ljudi pratit će njegov boravak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koja će se odvijati na nekoliko lokacija, u subotu 6. juna. 

Centralni događaj je Sveta misa, koja će se održati na sarajevskom stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu. Planirano je da misa počne u 11 sati, no već od ranih jutarnjih sati hodočasnici će ispuniti stadion. 

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Marko Stanušić, voditelj liturgijskih zborova koji će pjevati misu na na Koševu, u muzičkom smislu radi se o kombinaciji sakralnih i pučkih napjeva.

Velečasni Stanišić otkrio nam je više detalja programu i redoslijedu pjesmama koje će se pjevati u subotu na Koševu

Prilikom ulaska Pape u stadion pjevat će se: 

Palestrina: Tu Es Petrus   

  

 Psalam 100: Uđite s hvalama

Uslijedit će Koralna Anđeoska misa, veoma prihvaćena liturgijska muzika koja se izvodi u crkvenim obredima u našoj zemlji: 

   

Zatim će se pjevati psalm Pravda i mir, pučka pjesma U danima, te koralna Aleluja 

Darovnu pjesmu Izvori vode žive, bosanskog autora Slavka Topića, združeni zborovi kao sljedeću:

 

U nastavku mise pjevat će se sakralna kompozicija Cesara Francka Panis Angelicus, sa solistom, baritonom Draganom Pavlovićem. Poslušajmo kako zvuči ova pjesma u izvedbi legendarnog Luciana Pavarottija

Za vrijeme pričesti, izvodit će se pučke pjesme karakteristične za katolike naše regije: 

Zdravo tijelo Isusovo

 

Zdravo, Djevo

Na početku i na kraju mise svirat će trubači uz orgulje. Na stadionu Koševo bit će postavljene orgulje sa četiri manuala na kojima će svirati Danijel Žontar. 

Nesumnjivo da će svečani trenutak papine Svete mise u Sarajevu uljepšati muzika koju za ovu priliku združeni liturgijski horovi pripremaju već nekoliko mjeseci.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije