Ove godine se otvara smještaj za psihičke bolesnike?

Radiosarajevo.ba
Ove godine se otvara smještaj za psihičke bolesnike?

 

Čak 170 psihičkih bolesnika koji su u stanju neuračunljivosti slobodno šeta bosanskohercegovačkim ulicama piše Avaz.ba.

U našoj zemlji nema ustanove u kojoj bi ujedno bili liječeni, ali i stavljeni kako pod stručni tako i pod sigurnosni nadzor.

Podatak nevladinih organizacija u našoj zemlji koje se bave istraživanjima o mentalnom zdravlju bh. građana pokazuje da čak 1.700.000 građana ima neki sa stresom povezani mentalni problem.

"Zbog velike navale pacijenata koji imaju određene posljedice zbog ratnih ili poslijeratnih trauma, formirali smo posebno odjeljenje sa 40 mjesta koja su uglavnom popunjena pacijentima koji su ratni veterani, silovane žene ili izbjeglice", kaže dr. Kučukalić.

Ovo je potvrdio i prof. dr. Abdulaha Kučukalića, šefa Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je istakao kako je sve više pacijenata s nekim od psihičkih poremećaja i da je stanje alarmantno.

Ističe da stručnjaci kroz praćenje ponašanja pacijenata s mentalnim poremećajima kroz duži vremenski period ponekad mogu otkriti ili predvidjeti da će oni učiniti neko krivično djelo. No, to je moguće tek u rijetkim slučajevima.

Problemu zbrinjavanja psihičkih bolesnika, naročito onih koji imaju policijske dosjee, u BiH do sada nije poklanjana potrebna pažnja. U kaznenopopravnim zavodima (KPZ) širom naše države smješteno je najmanje 50 psihičkih bolesnika koji su nekom nanijeli zlo.


Ilustracija (Foto: Arhiv)

Direktor KPZ-a Zenica Nihad Spahić istakao je u razgovoru za Avaz da je smještanje ubica s psihičkim bolestima u zatvore nezakonito i, osim što BiH tako krši i domaće i međunarodne propise, izložena je i velikim troškovima. Kako je istakao svi koji su boravili na Forenzičkom odjelu KPZ-a Zenica, tužili su državu i u postupcima pred Sudom za ljudska prava u Strazburu naplatili između 20 i 30 hiljada eura odštete.

Kako ističe portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić, Vlada Republike Srpske je kao osnivač Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, potpisala sporazum s Vladom Švicarske, koja se obavezala da će obezbijediti 1.250.000 KM neophodnih za završetak radova opremanja ove bolnice, čiji je smještajni kapacitet 200 osoba. 

Građevinski radovi su završeni, a u toku je prikupljanje ponuda za nabavku medicinske i nemedicinske opreme. Ukoliko sve bude teklo planiranim tempom, očekujemo da će forenzička psihijatrija s radom početi u drugoj polovini ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije