Otvoreno pismo premijeru Musiću

Radiosarajevo.ba
Otvoreno pismo premijeru Musiću

Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine obratio se otvorenim pismom Fikretu Musiću, kantonalnom premijeru sa pitanjem: Zašto su preusmjerena sredstva za ulaganje u sport u sredstva za popločavanje skenderije?

Pismo vam prenosimo u cjelosti:

Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine (SHLBIH) izražava svoju zabrinutost zadnjim preusmjerenjima finansijskih sredstava iz budžeta KS, koje su bile namijenjene rekonstrukciji Ledene dvorane Skenderija.

Želimo Vas podsjetiti, da su finansijska sredstva predviđena za ovaj projekt izdvajana još tokom mandata Vašeg prethodnika te da se u obezbjeđenje ovih sredstava uloženi sati sastanaka, ogroman trud sportskih entuzijasta i obimna dokumentacija. Želimo skrenuti pažnju, da je prva tranša od 300 hiljada KM uplaćena već pred prošle, a 500 hiljada KM prošle godine od strane Vlade Kantona i da su ta finansijska sredstva, navodno, uložena u rekonstrukciju ledene dvorane i Skenderije, za koja šira javnost ne zna za koju su namjenu na kraju ta sredstva utrošena.

Želimo Vam skrenuti i pažnju, da je u realizaciju projekta Ledena dvorana Skenderija bilo uključeno više domaćih i međunarodnih faktora, te da je u pripremi projekta konsultovan IIHF (International Ice Hockey Federation), čiji su predstavnici 2009. godine boravili u Sarajevu i izvršili tehničku evaluaciju objekta „Ledena dvorana“. Projekt za koji smo mukotrpno zagovarali kao mala zemlja, a istovremeno punopravan član IIHF-a, zadnjim potezom Vaše Vlade nas je diskreditovao i doveo u veoma nezgodan položaj obzirom da su naši međunarodni partneri u ovom projektu bili: Rene Fasel, Predsjednik IIHF-a i Predsjednik komiteta Zimskih olimpijskih sportova u MOK-u, gospodin Miro Pere, sportski direktor MOK-a i voditelj olimpijskoga fonda solidarnosti uz direktnu podršku gospodina Jaques Roggea te Predsjednika hokejaških Federacija Finske, Švedske te Kanade.

Iz priloženog se da vidjeti, da je jedna mala zemlja Bosna i Hercegovina tj. njen Savez hokeja na ledu BiH izvršila najbolje pripreme i lobiranje sa „donosiocima odluka iz svjetskih sportskih krugova“ te dobila ogromnu podršku u znanju i opremi. Savez hokeja na ledu BiH dobio je tako novu fleksibilnu ogradu sa olimpijskih igara u Torinu, Općina Centar donirala je 100 hiljada KM za nabavu rashladne tehnike, a Savez nabavio i vozilo za pravljenje leda koje vrijedi 80 hiljada EUR Sveukupno, radi se o opremi vrijednoj oko 800 hiljada KM, koje niti ovaj grad niti ovaj kanton ne žele iskoristiti. Paralelno sa podrškom sportskog svijeta, isti taj Savez sada od Vlade, vlasnika SKC Skenderija koja treba da obezbijedi najbolje uslove za svoje građane i sportiste, dobiva nož u leđa i isti diskredituje u svim međunarodnim krugovima koji su pomogli ovaj projekt.

Nažalost, niti Vi niti Vaš ministar privrede koji je pompezno najavio rješavanje „sapunice oko ledene dvorane“ do sada niste učinili ništa da ovom gradu nakon godina stagnacija vratite barem jedan infrastrukturni projekt za dobrobit građana i sportista ovog grada. Upravo suprotno – i dalje smo svjedoci nebrige za navedenu kategoriju iako nije samo ona u pitanju već i ugled grada koji godinama već neopravdano se usuđujemo i dalje zvati Olimpijskim.

Sredstva koja su ostavljena za Ledenu dvoranu mogla su se iskoristiti i na bolji način tj. u pripremu za izgradnju dvorane kod Olimpijskoga bazena Otoka. Da je Vaša Vlada pokazala imalo interesa te kao u svakoj normalnoj zemlji prije svega konsultovala državni strukovni Savez, ova sredstva su se mogla koristiti kao inicijalna te biti daljnji sinergijski faktor Vlade i Saveza hokeja na ledu BiH u traženju i lobiranju ne samo finansijskih sredstava već i lobiranju za dovođenje sportskih takmičenja, reprezentativnih ekipa iz drugih zemalja te promociji turizma koji bi tokom realizacije ovog projekta mnogo više donio ovom gradu i Kantonu negoli je to 250 hiljada KM, a kojima tradicionalno i po starim navikama samo krpite rupe.

Ovim putem još jednom demantujemo da je za Ledenu dvoranu bilo potrebno najmanje 621 hiljada KM ili dodatni agregat za zaleđivanje. Za postavljanje leda u ledenoj dvorani Skenderija bilo je potrebno svega 16 hiljada KM koliko košta nabava cca. 8 tona glikola tj. rashladne tečnosti. Sve tvrdnje koje su drugačije, služe za diskreditaciju ovog projekta i nečasne namjere.

Inicijatori smo Balkan programa u IIHF-u i njegovi stvaratelji. Taj Balkan program je presedan unutar IIHF-a, jer je po prvi put za razvoj hokejaškog sporta odobren četverogodišnji program sa finansijskom podrškom IIHF-a i GAZPROM-a. za zemlje Balkana. A centar svih inicijativa je Bosna i Hercegovina na koju je ovaj Savez mislio i u širem smislu Sarajeva kao centra zimskih sportova regiona.

Ne moramo Vam ni reći šta bismo bili u stanju napraviti za ovaj sport i ovaj grad. Međutim, Vas to očigledno ne interesuje niti ljude koji su zaduženi da stvore bolje okruženje u ovom gradu te njegovim građanima omoguće bolji kvalitet života.

Predlažemo, da kao grad i Kanton odustanete od EYOF-a 2017 godine jer se na ovaj način ne može sarađivati niti sa Svjetskim sportskim institucijama niti sa modernim svijetom. Šta nam preostaje – preostaje nam da ovu opremu poklonimo drugima, možda Banjoj Luci ili drugim centrima u okruženju čiji političari imaju dovoljno sluha da putem sportskih projekata konstantno popravljaju imidž i ponudu svojih gradova. Ne treba ni spominjati kako bi neki ovakvu donaciju Saveza hokeja leda BiH dočekali sa velikim oduševljenjem.

Mi, kao Savez hokeja na ledu BiH bili smo uvijek iskreni u našim namjerama i krajnje otvoreni pa ćemo takvi biti i u daljnjim kontaktima sa Svjetskim sportskim institucijama i gore navedenim osoba, a prema kojima imamo direktan kontakt. Reći da nismo sposobni nije sramota. Trebamo priznati da kao društvo nismo u stanju realizovati ovakav projekt i neka to izvole uraditi drugi. Očekujemo svesrdnu podršku svih sportskih struktura od olimpijskoga komiteta do Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta da podrže nasa nastojanja i ovom gradu i BiH omoguće ambijent ugodnijeg rada i življenja.

U svim poslovnim relacijama i negativan odgovor se smatra odgovorom. Vaša Vlada i Vi lično, jučer ste ga nedvojbeno poslali građanima Kantona i Svijetu, stoji u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije